• Dokumentation ger stöd för kunskapsförmedling om växtförökning

[2017-06-20] Kunskap i hur växter förökas bevaras genom att den praktiseras, men när praktiken minskar begränsas kunskapsförmedlingen. Dokumentation kan då fungera som ett stöd för att förmedla förökningserfarenheter, konstateras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Alternativ fakta måste bekämpas med utbildning och bättre kommunikation

[2017-06-19] I "Science, antiscience och Environmental Decision Making: A Call to Action" som presenteras i tidskriften Integrated Environmental Assessment and Management, hävdar fem miljöforskare från Storbritannien, Sverige, USA och Kanada att miljöbeslut i alltför många fall inte längre är rotade i vetenskapliga fakta och resultat. Istället är beslut i många fall starkt påverkade av värdebedömningar, politiska influenser, känslor och naiva uppmaningar till enkla lösningar, otillräckliga för en komplex värld.

• Klimatförändringar ger de högsta temperaturerna i Stilla havet på 800 år

[2017-06-19] El Niño är ett regelbundet återkommande väderfenomen i tropiska Stilla havet som har stor påverkan på klimatet, både regionalt och globalt. Ny forskning visar att havstemperaturen i området under de senaste decennierna är den högsta på 800 år.

• FRAM arrangerar seminariet "Ny kemikalieskatt på elektronik - till vilken nytta?" på Almedalen

[2017-06-14] Den 1 juli 2017 beläggs vissa elektroniska produkter med en ny kemikalieskatt för att minska mängden farliga flamskyddsmedel i vår hemmiljö. Åtgärden har väckt kritik. Är skatter som styrmedel rätt väg att gå för att nå ett miljömässigt ändamål?

• Stora möjligheter för havsforskning med ny undervattensfarkost

[2017-06-08] Snart har Göteborgs universitet sin första undervattensfarkost för forskningsbruk. Med den blir det möjligt att göra detaljerade studier av havsbotten på stora djup och kunna följa klimatet tusentals år tillbaka i tiden.

• Sebastian Westenhoff ny ledamot i Sveriges unga akademi

[2017-06-05] Sebastian Westenhoff, professor i biofysikalisk kemi, är en av sex framstående unga forskare som har valts in som nya ledamöter i Sveriges unga akademi.

• Göteborgs universitet på The Ocean Conference

[2017-06-02] Hur ska vi lyckas minska plasten i haven? Det är en av de stora frågorna som kommer att diskuteras när världsledare möts på FN: stora havskonferens som hålls i New York 5-9 juni.

• De löser deckargåta i Upptäckarklubben

[2017-06-01] Under vårterminen har barnen i Upptäckarklubben inte bara fått experimentera i naturvetenskap, utan de har också fått lösa ett brott. Och på avslutningsdagen avslöjades tjuven.

• Pris till kulturvårdare

[2017-05-31] Jan Rosvall och Nanne Engelbrektsson, som grundade institutionen för kulturvård år 1978 har fått Nordiska konservatorförbundets utmärkelse Bevare mig väl!

• Delta i fototävling om havet

[2017-05-30] Nu blir det tävling om bästa bild av havet. Alla kan delta oavsett ålder. Bilderna ska anknyta till framtidens havsforskare, den marina världen eller livet i havet som inte är synligt för blotta ögat. Bidragen ska vara inne senast den 2 juni.