• Michael Axelsson får pedagogiskt pris

[2017-05-22] Michael Axelsson, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, har utsetts till mottagare av Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2017.

• Resebrev 2: Första veckorna på Palmer-basen

[2017-05-15] Michael Axelsson fortsätter att skriva resebrev om sina upplevelser på expeditionen till Antarktis.

• Europas havsöring i fokus

[2017-05-12] Nu samlas forskare från 15 olika länder i en gemensam arbetsgrupp för att få en överblick över havsöringen i Europa och hitta modeller för den bästa förvaltningen.

• Polygami bromsar utvecklingen av nya arter

[2017-05-11] Att ha flera partners släcker ut genetiska skillnaderna mellan populationer och saktar ner utvecklingen mot nya arter. Det visar en internationell studie av fåglar.

• Spår av liv i svenskt urberg ger ledtrådar till sökande efter utomjordiskt liv

[2017-05-09] Spår av liv i svenskt urberg ger ledtrådar till sökande efter utomjordiskt liv

• Troligen ökad algblomning i framtiden

[2017-05-08] Algblomning kan på grund av klimatförändringarna inträffa tidigare på säsongen. Och Östersjöområdet kan i framtiden drabbas särskilt hårt. - Östersjön är ett känsligt område som utnyttjas av många människor. Därför är eventuella framtida påverkningar intressanta att studera, säger biologen Maria Karlberg.

• Deras testmetod resulterar i färre djurförsök

[2017-05-04] Det tar i genomsnitt 12 år att utveckla ett nytt läkemedel och 90% av alla läkemedel som testas klarar inte sista testet, det som görs på människor. Orsaken till detta ligger i test-verktygen som används idag, men företaget OrganoVitro har tagit fram ett mikrodluidikchip som kan ge stora besparingar både i djurliv räknat och för plånbok.

• Kungligt stipendium till biolog

[2017-05-02] Forskaren Lasse Tarvainen har fått stipendium ur Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

• Även fiskar kan få värmeslag

[2017-04-28] Fiskar kan anpassa sig till ökande havstemperaturer, men inte alla. Det finns risk för att hela populationer kan dö ut när klimatet förändras. Och det är troligen fiskens hjärta, som avgör i hur varmt vatten en fisk kan leva. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

• Resebrev 1: Resan ner till Palmer

[2017-04-27] Läs Michael Axelssons första resebrev. Här beskiver han den långa vägen ner till Palmerstationen på den Antarktiska halvön.