• Omtyckt sommarkurs om klimatförändringar

[2017-07-11] - Vi är så glada att den här kursen har ett så stort intresse, säger universitetslektorerna Torbjörn Gustavsson och Jörgen Bogren vid institutionen för geovetenskaper som håller i den populära sommarkursen Klimatförändringar/människa/samhälle.

• Första miljösmarta hindret i ett Europamästerskap

[2017-07-05] Nu tas ytterligare ett kliv vad det gäller samarbetet kring miljösmarta hinder inom ridsporten. Det nya milövänliga hindret Ecoestrian, som utvecklats av forskare vid Göteborgs universitet och Chalmers, kommer att användas under Longines FEI EM i Ridsport i Göteborg och under Gothenburg Horse Show 2018.

• Nytt material kan förlänga livet för dialyspatienter

[2017-07-04] Ett nytt material som kan användas i utrustningen för bloddialys har utvecklats av en internationell forskargrupp med forskare från Göteborgs universitet. ¿ Vi har gjort en upptäckt som på sikt kan innebära ett genombrott för forskning och för behandling av njursjuka, säger professor Hans Elwing.

• Forskningsprojekt om tång och tångflugor

[2017-06-29] Nu träffas forskare och studenter från flera länder på Lovéncentret Tjärnö för att studera tång och tångflugor. Projektet pågår till och med den 2 juli.

• Världens största mangroveskog hotas av fördämning

[2017-06-29] Det största hotet mot den biologiska mångfalden i världens största mangroveregnskog är en ökad salthalt i vattnet. Även en ökande frekvens av svåra cykloner hotar regnskogen. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet.

• Drygt 800 forskare bjuds på vetenskapligt smörgåsbord

[2017-06-28] Måndagen den 3 juli dukas det upp till vetenskapligt smörgåsbord när över 800 forskare från hela världen kommer till Göteborg för att delta i konferensen Scientific smörgåsbord.

• Unikt fynd av europeisk stör i Lysekils hamn

[2017-06-27] I slutet av mars upptäckte skepparen och matrosen på färjan Carl Wilhelmsson en märklig fisk som flöt i Lysekils hamn. Nu visar DNA-tester vid Göteborgs universitet att det rördes sig om en fisk som är mycket ovanlig i svenska vatten.

• Dokumentation ger stöd för kunskapsförmedling om växtförökning

[2017-06-20] Kunskap i hur växter förökas bevaras genom att den praktiseras, men när praktiken minskar begränsas kunskapsförmedlingen. Dokumentation kan då fungera som ett stöd för att förmedla förökningserfarenheter, konstateras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Alternativ fakta måste bekämpas med utbildning och bättre kommunikation

[2017-06-19] I "Science, antiscience och Environmental Decision Making: A Call to Action" som presenteras i tidskriften Integrated Environmental Assessment and Management, hävdar fem miljöforskare från Storbritannien, Sverige, USA och Kanada att miljöbeslut i alltför många fall inte längre är rotade i vetenskapliga fakta och resultat. Istället är beslut i många fall starkt påverkade av värdebedömningar, politiska influenser, känslor och naiva uppmaningar till enkla lösningar, otillräckliga för en komplex värld.

• Klimatförändringar ger de högsta temperaturerna i Stilla havet på 800 år

[2017-06-19] El Niño är ett regelbundet återkommande väderfenomen i tropiska Stilla havet som har stor påverkan på klimatet, både regionalt och globalt. Ny forskning visar att havstemperaturen i området under de senaste decennierna är den högsta på 800 år.