• Forskare från GU bakom miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show

[2017-02-22] Under Gothenburg Horse Show hoppar hästarna i världseliten över många olika hinder. Men bara ett består av tidningspapper. En grupp forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram det återvinningsbara hindret Ecoestrian som även innehåller textil och musselskal.

• Säsongspremiär för Alltinget-podden

[2017-02-21] Populära Alltinget på Göteborgs stadsbibliotek är tillbaka igen. I det första poddavsnittet för säsongen får kunskapspanelen med forskare svara på en mängd kluriga frågor. Bland annat handlar det om vad damm egentligen består av och när klockan uppfanns.

• Politisk delegation besöker Kristineberg

[2017-02-21] Isabella Lövins statssekreterare besöker måndagen den 27 februari Lovéncentret Kristineberg för att höra marina forskare från Göteborgs universitet berätta om klimatforskning och utvecklingssamarbeten.

• Ökad förståelse för bakteriesamhällen genom nya statistiska metoder

[2017-02-16] I en ny doktorsavhandling presenteras flera nya statistiska metoder för DNA-baserad analys av mikroorganismer. ¿ Mina metoder ökar vår förståelse för hur bakteriesamhällen är organiserade och fungerar, säger Viktor Jonsson, doktorand vid Göteborgs universitet.

• Utredning föreslår att GU:s båda marina forskningsstationer blir kvar

[2017-02-15] Det finns goda förutsättningar för Göteborgs universitets två marina forskningsstationer - Kristineberg och Tjärnö - att utvecklas till ett framtida forsknings- och innovationsnav för det marina klustret i Västsverige. Det är en av slutsatserna i den rapport om Sven Lovén Center som utredaren Axel Wenblad presenterade på onsdagen den 15 februari.

• Forskar om evolution och alger

[2017-02-14] Tre frågor till Ricardo Pereyra vid institutionen för marina vetenskaper som antagits som oavlönad docent i biologi med inriktning mot marin ekologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Forskar om hur stadsklimatet påverkas

[2017-02-13] Tre frågor till Fredrik Lindberg vid Institutionen för geovetenskaper som antagits som oavlönad docent i naturgeografi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Viktigt behålla en mångfald av livsmiljöer i havet

[2017-02-09] Att kunna behålla flera olika livsmiljöer inom ett ekosystem har stor betydelse för att systemet ska fungera bra. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

• Rätt magkänsla viktig för vandrande laxfiskar

[2017-02-09] Varför tillbringar laxfiskar så lång tid i farliga vatten på resan till havet? En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att svaret kan finnas i fiskens mage. De förändringarna som sker i magtarmkanalen när fisken flyttar från sött till salt vatten är nämligen helt nödvändiga för att den ska överleva vandringen.

• Miljoner till forskning om framtidens undervattensrobotar

[2017-02-08] Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har beslutat dela ut 400 miljoner kronor till fyra projekt inom programmet "Industrial Research Centres" (IRC). Ett av projekten handlar om nästa generations maritima robotar. I detta projekt deltar marina forskare vid Göteborgs universitet.