• Nytt sätt att jonisera stora molekyler upptäckt

[2017-03-29] En internationell forskargrupp ledd av fysiker från Göteborgs universitet har upptäckt ett nytt sätt att jonisera stora molekyler som inte kan förklaras med den fotoelektriska effekten som upptäcktes av Albert Einstein. Upptäckten har betydelse för astrofysik, i beskrivningen av hur laddade partiklar uppför sig i nyfödda stjärnor.

• Anslag till in- och utresande postdokar i Wallenbergs matematikprogram

[2017-03-24] Årets anslag från Wallenbergs matematiksatsning går till 13 matematiker, däribland David Witt Nyström som får medel för att rekrytera en postdoktor och Dmitrii Zhelezov som får medel för postdoktoral tjänst i utlandet.

• Ny insikt om dygnsrytmen ökar förståelsen för åldrandet

[2017-03-24] Störningar i dygnsrytmen kan öka risken både för cancer och för att åldras för tidigt. Nu har forskare vid Göteborgs universitet påvisat en mekanism genom vilken ljuset kan påverka ett protein, peroxiredoxin, som visat sig viktigt för att de biologiska klockorna ska kunna fungera på rätt sätt.

• Forskare undersöker kulturmiljöns betydelse för människan

[2017-03-23] Kulturmiljöns betydelse för människor runt Kinnekulle kommer nu att undersökas av forskare från Göteborgs universitet. - Vi kommer att ta reda på vilka tankar, minnen och erfarenheter de boende knyter till olika platser i området, säger professor Ingegärd Eliasson.

• Världsvattendagen lyfter fram vattens betydelse

[2017-03-22] Idag är det Världsvattendagen. Den sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former.

• Ung forskare prisas för projekt

[2017-03-16] Göteborgssemifinalen i Utställningen Unga Forskare bjöd på mängder av spännande bidrag om allt ifrån vattenfiltrering till månens hastighet. En nytänd forskarstjärna lyste extra starkt: Alice Evertsson med sitt projektarbete om hur man kan använda askan från brända sopor för att tillverka betong.

• Tredimensionella strukturer visar vägen för framtida läkemedel

[2017-03-14] Forskare vid Göteborgs universitet har i samarbete med internationella forskare tagit fram nya kemiska föreningar som på sikt kan leda till nya läkemedel mot cancer, ledgångsreumatism och psoriasis.

• Bättre förståelse för havsförsurningens effekter med ny metod

[2017-03-13] En ny metod kan förklara de uppenbart motstridiga resultat som finns om effekterna av havsförsurning på marina organismer. Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Ecology and Evolution.

• Forskar om läkemedel som ska bromsa antibiotikaresistens

[2017-03-09] Resistansen mot antibiotika är en av världens stora framtidsutmaningar. Forskare vid Göteborgs universitet undersöker nu hur resistens överförs mellan bakterier. Målet är nya läkemedel som kan fungera som broms mot utvecklingen av resistens.

• Med rosa mössa för kvinnors rättigheter

[2017-03-08] Handarbetsaktivism har det senaste decenniet vuxit till en global rörelse för att uttrycka åsikter i det offentliga rummet. Idag på internationella kvinnodagen den 8 mars bär kvinnor världen över rosa mössa för kvinnors rättigheter. I Göteborg blir det både demonstration och körhappening.