OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

60 miljoner från Vetenskapsrådet till naturvetenskap och teknikvetenskap

Nyhet: 2017-10-31

Arton forskare vid Göteborgs universitet har tilldelas drygt 60 miljoner kronor från Vetenskapsrådets utlysning inom natur- och teknikvetenskap.

Huvuddelen av bidragen går till forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten. Ett bidrag går till IT-fakulteten.

Totalt inkom 1682 ansökningar till projektbidrag och etableringsbidrag, av dem beviljades 325, vilket ger en sammanvägd beviljandegrad på 19 procent för de två bidragsformerna. Beviljandegraden var 19 procent för både kvinnor och män.

Totalt beviljades över en miljard kronor under hela bidragsperioden 2017-2021.

– Beviljandegraden för ansökningar till projektbidrag var i år helt jämställt med 21,2 procent för ansökningar från män och från kvinnor, säger Lars Kloo, huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap.

När det gäller etableringsbidrag blev beviljandegraden i år något högre för ansökningar från kvinnor än från män.

Hela listan

Forskare vid Göteborgs universitet som får bidrag ur Vetenskapsrådets stora utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap 2017:

Etableringsbidrag:

Christine Bacon
Testing for parallel ecological speciation and its contribution to Amazonian megadiversity
4 200 000 kronor

Julia Brandes
Högre-dimensionella strukturer på hyperytor
3 400 000 kronor

Marija Cvijovic
Systemsbiologi av cell-till-cell-heterogeniteten i åldrandeprocessen
3 375 000 kronor

Maria Hermanns
Sammanflätning och symmetrier i topologiska faser
3 600 000 kronor

Richard Lärkäng
Kopplingar mellan analys och topologi i närvaro av singulariteter
3 000 000 kronor

Projektbidrag:

Cesar Azorin-Molina
Förändringar i extrema vindbyar över land och dess orsak

Anders Blomberg
Osmoreglering hos den euryhalina havstulpanen Balanus improvisus: funktionell karaktärisering av aquaporiner
2 850 000 kronor

Thierry Coquand
Syntax och semantik för univalent typteori
4 150 000 kronor

Alexander Dmitriev
Magnetisk styrning av rörelsemängdsmoment av ljus på nanonivå
4 400 000 kronor

Søren Faurby
Är den biologiska mångfalden begripligt utifrån samtida utbredningsområden?
2 250 000 kronor

Kerstin Johannesson
Evolution av inre barriärer under genflöde
3 300 000 kronor

Mihaly Kovacs
Icke-lokala deterministiska och stokastiska differentialekvationer: analys och numerik
2 800 000 kronor

Kristina Luthman
Design, stereoselektiv syntes, biologisk utvärdering och användning av peptidomimetika
2 500 000 kronor

Bernhard Mehlig
Statistiska egenskaper i komplexa system
3 600 000 kronor

Helle Ploug
CO2 upptag och transport i kiselalger under luppen

Johan Tykesson
Slumpmässiga ekvivalensrelationer, slumpmässiga relationer och kontinuumperkolation
2 800 000 kronor

Sebastian Westenhoff
Strukturer av kortvariga tillstånd hos kryptokromer och fotolyaser visualiserade med hjälp av seriell femtosekunds röntgen kristallografi
3 800 000 kronor

Anna Wåhlin
Västantarktis inlandsis i förändring - ny teknologi möjliggör studier av en global utmaning
3 480 000 kronor

Dessutom har forskaren Andrew Ewing, till 50 procent anställd vid Göteborgs universitet och till 50 procent vid Chalmers, och professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, fått 3 456 000 kronor i bidrag för projektet: Elektrokemi cytometry och NanoSIMS analys av sändare vesikelar.

Här finns vi också

Twitter  Youtube  Instagram  Soundcloud  Facebook