Forskarpris till geovetare med globalt fokus

Nyhet: 2009-02-02

Naturvetenskapliga fakulteten har för andra gången delat ut The Faculty of Science Research Award. I år går priset till en av Europas mest lovande klimatforskare:
–En ära, och en bekräftelse på att det vi gör är viktigt, säger pristagaren Hans Linderholm, docent vid Institutionen för geovetenskaper.

När Hans Linderholm nåddes av beskedet att han får The Faculty of Science Research Award 2009 på 250 000 kronor i forskningsmedel, stod han i skidbacken i Säfsen utanför Ludvika. Fjällen, havet och naturen hör till den 40-årige stockholmsfödde forskarens främsta intressen, vilket på sätt och vis återspeglas i hans forskning. Hans Linderholm är paleoklimatolog, och försöker genom att studera historiska klimatvariationer förutsäga vårt framtida klimat.
–De historiska studierna är jätteviktiga, dels för att kunna påvisa hur mycket vi människor påverkar och har påverkat klimatet, dels för att kunna konstruera modeller för framtida klimatvariationer, säger Hans Linderholm.

Trädringslaboratorium i framkant

I sitt arbete vid Institutionen för geovetenskaper har Hans Linderholm upprättat ett trädringslaboratorium, som snabbt blivit ett av Europas ledande. Han har också varit drivande vid etableringen av The Sino-Swedish Centre for Tree-Ring Research, som grundades 2008. Centret är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Göteborgs universitet och Chinese Academy of Science i Xian, där Hans Linderholm också är hedersprofessor. Han leder därutöver universitets Regional Climate Group, och har byggt upp en forskargrupp inom paleoklimatologi.

Projekt i Egypten

Hans Linderholms forskning spänner över stora områden: från hur cirkulationen i atmosfären och haven på verkar klimatet, till vad trädens årsringar säger om klimatets historia; från Abisko forskningsstation, där han inledde forskarbanan, till aktuella projekt i Kina och Egypten. Faktiskt reser Hans Linderholm till Egypten redan i morgon, och missar därför den officiella prisceremonin vid Faculty of Scienc e Research Day den 5 februari.
–Det är synd, men det vi gör i Egypten är så oerhört spännande: vi studerar de ekologiska förutsättningarna för skog som planteras som barriärer mot ökenspridning och bevattnas med avloppsvatten, säger Hans Linderholm.

Finansieras av Sida

The Faculty of Science Research Award har instiftats för att uppmärksamma forskare som på ett betydande sätt bidragit till att förnya och utveckla sin forskning inom fakulteten, samt uppvisat excellens inom sitt område. I fakultetsnämndens motivering till priset framhålls att Hans Linderholm verkar i framkanten av den paleoklimatologiska vetenskapen, där hans forskning är internationellt uppmärksammad och attraherar extern finansiering från flera källor, bland annat från Vetenskapsrådet, Formas och Sida.

Fakta Hans Linderholm
1991 Inleder sin forskarbana med att läsa Master of Science vid Stockholms universitet
1995 Tillbringar 3 månader på Sydpolen, Antarktis som tekniker i ett internationellt forskningsprojekt
2001 Disputerar med avhandlingen Temporal and spatial couplings between tree-ring variability and climate in Scandinavia