Åker på expedition till Sydafrika

Nyhet: 2016-08-18

Fem frågor till Alexandre Antonelli som ska åka på expedition till Sydafrika.

1) Vad ska du göra i Sydafrika?

Jag åker med en grupp av forskare, trädgårdsmästare och studenter (sammanlagt är vi 13 personer) till Kap-området, för att under två veckor studera den biologiska mångfalden med tonvikt på växter. Det är ett av världens mest spännande område för biologer, med tusentals arter som bara finns där och ingen annanstans!

2) Vad blir de största utmaningarna på expeditionen?

Det kan bli knepigt att hitta till de riktigt fina områdena, där den mänskliga påverkan är liten och artrikedomen störst. En sydafrikansk student kommer troligen att åka med oss och kan förhoppningsvis visa sina smultronställen.

3) Vad tror du att forskningen på just den här expeditionen kommer att leda till för resultat framöver?

Trots att så många människor bor i området så är många växt- och djurarter fortfarande okända för vetenskapen, så det finns en chans att vi hittar helt nya arter. Men framförallt hoppas jag kunna knyta nya kontakter i landet så att man på sikt kan bygga nya samarbeten och påbörja ett utbyte av studenter och forskare till gagn för båda länder.

4) Att åka på forskningsexpeditioner är inget nytt för dig – vad tycker du är det roligaste med att åka på expedition?

Jag har varit på många expeditioner i Sydamerika, men aldrig i Afrika! Så det blir oerhört kul att komma till ett helt nytt ställe. Jag ser fram emot att bekanta mig med områdets flora och fauna, och se några av de växter vi har på Botaniska trädgården i sin naturliga miljö.

5) Är det något du inte klarar dig utan när du är ute på expedition?

Jag är lite av en nörd vad det gäller schweiziska arméknivar och har en mindre samling hemma. Min favorit är dock den minsta, som jag nästan alltid har i fickan och använder flera gången om dagen när jag är ute i fält. Det gäller dock att komma ihåg att packa ner den i väskan innan flyget!

Du kommer att kunna följa Alexandre på hans resa via resebrev här på vår webb.

Här finns vi också

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-11-21