Andra resebrevet: "Våra experiment expanderar"

Nyhet: 2015-02-10

Här syns det tydligt vilka fantastiska syreproducenter alger är.

De senaste dagarna har varit mer dramatiska än vi önskat. Vi har haft besök av en delegation från den argentinska regeringen med deras forskningsminister i täten.

Forskningsministern betonade vikten av internationellt samarbete där vi två svenskar omnämndes som ett exotiskt inslag från norr.

Innan delegationen hunnit lämna basen förlorade vi en av våra argentinska forskningskollegor som hastigt avled. Allt har hanterats väldigt professionellt och med stor värdighet. Vi har alla befunnit oss i ett chocktillstånd men nu ska arbetet återgå till det normala igen.

Våra experiment expanderar och i dag inleder vi en studie av hur mikroskopiska alger hanterar den temperaturökning som är särskilt framträdande just på antarktiska halvön. På fotona syns det tydligt vilka fantastiska syreproducenter de är. Alla bubblor är syrgas som bildats genom fotosyntesen. På närbilden, tagen genom stereolupp, syns också fina trådar som är bildade av slem som producerats av kiselalger och cyanobakterier. Detta slem binder ihop mattorna och stabiliserar sedimentet.

Sist men inte minst så har vi en fantastisk utsikt. Två pälssälar med glaciären i bakgrunden. Vi har det bra här!

Hälsningar från
Angela Wulff och Anders Torstensson