Drygt 800 forskare bjuds på vetenskapligt smörgåsbord

Nyhet: 2017-06-28

Måndagen den 3 juli dukas det upp till vetenskapligt smörgåsbord när över 800 forskare från hela världen kommer till Göteborg för att delta i konferensen Scientific smörgåsbord.

– Det här är en konferens som jag åkt på sedan jag var doktorand på åttiotalet och för första gången kan jag ta cykeln, säger Michael Axelsson, professor vid Göteborgs universitet och lokal värd för konferensen.

Scientific smörgåsbord är namnet på årets konferens som Society for Experimental Biology (SEB) arrangerar. SEB-konferensen är en stor internationell konferens som täcker in cell-, växt- och djurbiologi.

Organisationen för Society for Experimental Biology har sitt säte i England och de årliga konferenserna lockar mellan 600-1000 personer. Ursprungligen hölls konferensen på olika platser i England men numer alternerar den mellan olika städer i Europa.

– Det är en lång process innan en stad får möjlighet att vara värd för det årliga mötet, varje år tar SEB in bud från minst tre olika platser i Europa och efter platsbesök och genomgång av buden väljs sedan en av orterna ut. Konferensen har aldrig tidigare varit i något land i Skandinavien och redan 2012 ansökte vi på Göteborgs universitet om att få vara värd för konferensen, säger Michael Axelsson, professor vid Göteborgs universitet.

Lyckades få konferensen till Göteborg

Nu fem år senare blir Michael Axelsson ansträngningar verklighet. Den 3-6 juli kommer SEBs årliga konferensen att hållas i Göteborg på Svenska mässan med cirka 800 registrerade besökare.

– Det har varit spännande att arbeta tillsammans med Svenska mässans mycket professionella personal, ta fram offerten och sedan följa processen ända fram till konferensen. Det enda vi inte har kontroll över är vädret som vi bara kan hoppas på, säger Michael Axelsson.

Före huvudkonferensen kommer det att hållas ett tvådagars satellitmöte, Morphology meets Physiology: A tribute to Pierre Laurent. Där samlas cirka 70 forskare med fokus på hur djur anpassat sig till sin miljö, de flesta deltagarna kommer sedan att delta i huvudkonferensen.

Efter huvudkonferensen kommer det också att anordnas ytterligare ett två dagars satellitmöte, New breeding technologies in the plant sciences - Applications and implications in genome editing, med inriktning mot nya tekniker inom växtförädling.

I anslutning till konferensen har Michael Axelsson och hans kollegor dessutom ordnat en mikrokirurgikurs för nio doktorander som kommer till SEB- konferensen.

Lokal värd för SEB- konferensen är Michael Axelsson vid institutionen för biologi och miljövetenskap. Scandinavian Microsurgery Academy organiserar mikrokirurgiutbildningen med stöd från SEB och Institutionen för biologi och miljövetenskap.

Länk till konferensen>>

Länk till satellitmöte, Morphology meets Physiology>>

Länk till satellitmötet New breeding technologies in the plant sciences>>

Länk till mikrokirurgikurs>>