Expedition i Sydafrika, resebrev 3: "En värld av möjligheter"

Nyhet: 2016-09-08

Foto av Alexandre Antonelli.

Efter den torra och varma miljön i norra Kapprovinsen färdades vi åter söderut genom vindistriktet och de vackra Cederbergen. Varje stopp längs vägen innebar nya arter och intryck. Flera idéer till forskningsprojekt dök upp – verkligheten stämde ofta inte med informationen i böckerna.

Det skulle bara finnas två arter av Didelta, men den morfologiska variationen var alldeles för stor – kanske var det i själva verket ett artkomplex, som kunde ge viktiga ledtrådar om pågående evolution? Varför hade en så artrik och till synes lättodlad växtgrupp som Protea inte kunnat ta sig till andra områden med likartat klimat trots årmiljoner av möjligheter? Och hur hade alla dessa arter av ödlor kunnat utveckla så skilda anpassningar till en och samma miljö? Det kokade i huvudet på oss.

Väl framme i Kapstaden var det dags att träffa andra forskare och studenter från Sydafrika. Flera hade färdats dit i timmar från andra universitet för att diskutera forskning och studier med oss. Vi lyssnade till varandras presentationer och mötte varann på det underbara sättet som forskningen erbjuder – där ämnet är det enda som räknas, inte karriärnivå eller bakgrund. Vår värd, professor Muthama Muasya, lyckades väl med sin sammanfattning: “Idag har vi sått många frön. Vissa kommer att växa snabbt och ge frukt med en gång, medan andra kanske behöver 10 år – men då blir de träd med stora frukter”.

Sydafrika är ett land av möjligheter. Det finns fortfarande viktiga sociala och ekonomiska utmaningar, men om vi lyckas etablera nya forsknings- och utbildningssamarbeten skulle det kunna leda till stora ömsesidiga vinster.

Här finns vi också

Twitter  Youtube  Instagram  Soundcloud  Facebook