Fjärde resebrevet: "Inte alltid den dyraste utrustningen som fungerar bäst"

Nyhet: 2015-02-17

Foto: Angela Wulff och Anders Torstensson

Vårt temperaturexperiment har nu börjat rulla på. Vi simulerar ökad temperatur i en gradient från den naturliga och där vi sedan ökar temperaturen i steg om ett par grader. Det är inte alltid den dyraste utrustningen som fungerar bäst.

Vi använder oss av en barnbassäng, vanliga plastlådor, myggnät och sedan stenar som förankring så att inte hela kalaset blåser bort.

Värmesystemen är något mer avancerade men inte märkvärdigare än vad som används till vanliga trädgårdsdammar. Ljus och temperatur mäts kontinuerligt och loggas så att alla faktorer är under kontroll. Vi var naturligtvis tvungna att prova bassängen innan vi började, utan vatten förstås, så lite fusk var det ju.

Våra kollegor ser fram emot att vi avslutar våra experiment så att vi kan värma upp bassängen till badtemperatur i stället!

Sist men inte minst, har vi haft förmånen att få göra "las penguineras" sällskap. Det är tre av våra argentinska kollegor som studerar pingviner på denna och närliggande öar. De studerar bland annat åsnepingvinernas fortplantning och allmänna hälsa. Vad som kanske är mer oroande är att prover även tas för förekomst av fågelinfluensa och att några prover varit positiva.

Trots att pingvinungarna nu är lika stora som sina föräldrar så tigger de fortfarande mat och vägrar flytta hemifrån - känns det igen, kanske?

Hälsningar från
Angela Wulff och Anders Torstensson