Forskar om evolution och alger

Nyhet: 2017-02-14

Tre frågor till Ricardo Pereyra vid institutionen för marina vetenskaper som antagits som oavlönad docent i biologi med inriktning mot marin ekologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

1) Vad handlar din forskning om?

Min forskning fokuserar på olika aspekter av evolutionär biologi. Jag använder mig av DNA-teknik, tillsammans med olika experiment i naturlig miljö, för att studera forskningsfrågor som rör arternas uppkomst och biologisk mångfald i havet.

Just nu forskar jag om brunalger, främst tång i ekologiskt marginella miljöer. Jag undersöker hur miljöförhållanden kan påverka genetik och ekologi och i slutändan om några av förändringarna kan påverka artens anpassning till miljön och möjligen leda till fler arter.

2) Hur kan din forskning användas av samhället?

Länge insåg man inte algernas potential utan de betraktades mest som skräp på stränderna. Men genom bland annat intresset för att odla mat i havet, och att använda alger i kroppsterapi, så har intresset för algerna ökat. Min forskning kan peka ut vilka arter som är lämpliga för olika ändamål.
Alger av olika slag kan ju betraktas som havets skog och de är föda för många betydelsefulla arter, som till exempel för torsk. Därför är det viktigt att kunna undersöka algernas anpassning och överlevnad i olika miljöer.

3) Vad blir mest spännande i framtiden?

Sett från en kommersiell sida så kommer det att bli spännande att se hur alger kan utvecklas för användning inom flera och helt olika områden.

När det gäller att bevara ekosystemen kommer det att vara viktigt att veta var toleransgränsen för olika sorters tång går, och hur de anpassar sig till de framtida klimatförhållandena, både vad det gäller fysiologi och DNA-förändringar.

Här finns vi också

Twitter  Youtube  Instagram  Soundcloud  Facebook