OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Forskare ställer ut sina bilder på Fotografiska

Nyhet: 2017-10-04

Amblyosyllis, foto av Fredrik Pleijel.

Göteborgs universitets marina forskare Fredrik Pleijel använder fotografering i sin forskning. Nu ställer han ut bilder på havsborstmaskar på Fotografiskas höstsalong.

Hur kommer det sig att du deltar i Fotografiskas höstsalong?

– Tja jag skickade in lite bilder, mest för att testa och utan att egentligen tro på att jag skulle bli utvald.

Vilka bilder ska vara med på utställningen?

– Jag har med tio bilder på havsborstmaskar. Jag valde dem dels för att de är min specialitet, dels för att havsborstmaskar är okända för de flesta.

Hur kom det sig att du började fotografera små ryggradslösa djur i marin miljö?

– Det började som en del av mitt forskarjobb. Färger och mönster innehåller värdefull information som försvinner så snart man konserverar djuren, och foto är ett sätt att dokumentera den informationen. Så i början fotade jag ”bara” havsborstmaskar, sedan växte fotandet så nu blir det allehanda marina ryggradslösa djur.

Hur hänger fotograferingen och forskningen ihop?

– Ja, som jag sade så är färger, mönster och former ofta endast synliga när djuren är levande. Och i mitt jobb ingår till exempel att beskriva nya arter. Sådana beskrivningar är oftast baserade på döda djur eller på sekvensdata (DNA), och om jag kan bifoga den information som finns hos levande djur så blir beskrivningarna mer kompletta. Sedan är det ju en estetisk upplevelse när djuren är så vackra och man kan fånga detta!

Hade du fotograferat mycket innan du började fota marina smådjur?

– Nja, jag hade en Kodak Instamatic när jag var liten, men fotograferandet är snarare ett intresse som har växt fram de senaste tio åren.

Hur känner du inför att ställa ut dina bilder?

– Det ska verkligen bli jätteroligt!

Höstsalongen 2017 i Stockholm pågår från den 6 oktober till och med den 3 december.

Länk till utställningen>>

Fredrik Pleijel, forskare vid marina institutionen, Göteborgs universitet, telefon: 031-786 96 79, e-post: fredrik.pleijel@marine.gu.se

Foto: Av Fredrik Pleijel: Amblyosyllis, Eumida, Terebellides, Myxicola, porträtt.

Här finns vi också

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-11-21