Jonerna är viktiga för växternas energifabriker

Nyhet: 2017-04-07

Fyra frågor till forskaren Cornelia Spetea, som är redaktör för en ny bok som handlar om växternas energifabriker.

Vad är det huvudsakliga innehållet i boken?

– Boken handlar om den senaste kunskapen vi har om transport av joner inom växternas kloroplaster och mitokondrier och hur jonerna påverkar deras fysiologi. Kloroplaster och mitokondrier är små energifabriker i de gröna organismerna, framförallt växter. Boken är en samling av översikts- och originalartiklar inom detta forskningsområde som har publicerats i Frontiers under de senaste två åren. Jag har haft nöje att vara huvudredaktör för denna bok.

Vad vill ni uppnå med boken?

– Mina kollegor och jag vill lyfta fram den värdefulla kunskapen att transportprotein i kloroplast och mitokondriemembran har förmåga att förändra jonsammansättning och koncentration och på det här sättet påverkar fotosyntes, respiration och stressrespons i hela växten.

Vilka riktar sig boken till?

– Vi riktar oss i första hand till växtbiologer, men också till bioteknologer som kan använda kunskapen för att förbättra växtensfotosyntes och växters stresstålighet.

Vad är bokens viktigaste budskap?

– Vi har nu goda kunskap om jonernas roll i kloroplaster och mitokondrier och vi har identifierat några transportgener. Den nya kunskapen kommer att leda till en bättre förståelse av hur energimetabolism regleras i växten och kan användas för bioteknologiska applikationer.

– Jag själv forskar inom detta spännande ämne tillsammans med Andrei Herdean i min forskargrupp och vi har en originalartikel med i boken om en kloridkanal som påverkar fotosyntes, men vi förstår däremot inte ännu hur detta sker och vill gärna följa upp det.

– Det här är den andra boken jag är huvudredaktör för. Det har varit väldigt lärorikt att jobba ihop med mina två kollegor från Italien och USA. Jag har även fått hjälp av min son som gjort illustrationen till bokomslaget. Omslagsfotot på bladet har jag själv tagit i vår vackra botaniska trädgård där jag brukar promenera och vädra mina tankar varje dag.

Bokens namn: Spetea, C., Szabò, I., Kunz, H-H., eds. (2017). Ion Transport in Chloroplast and Mitochondria Physiology in Green Organisms. Lausanne: Frontiers Media. doi: 10.3389/978-2-88945-110-4
Topic Editors: Cornelia Spetea, University of Gothenburg, Sweden
Ildikò Szabò, University of Padova and Institute of Neurosciences, Italy
Hans-Henning Kunz, Washington State University, USA

Länk till boken>>

Cornelia Spetea Wiklund, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs Universitet.
E-post: cornelia.spetea.wiklund@bioenv.gu.se, Tel: 031-7869332

Här finns vi också