Till startsida
Webbkarta

Klimatförändringar krymper bestånden av dolksvans

Nyhet: 2010-09-24

Den havslevande dolksvansen, som funnits i mer än 400 miljoner år, är hotad. Forskare från Göteborgs universitet kan nu visa hur känsliga bestånden är för klimatförändringar. Resultatet av studien har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Molecular Ecology.

Dolksvansarna brukar ofta betraktas som levande fossiler, som har klarat sig nästan oförändrade vad gäller kroppsdesign och livsstil i mer än 400 miljoner år. Djur som liknar dagens dolksvansar fanns på jorden långt före dinosaurierna.

– Genom att undersöka den genetiska variationen inom bestånden av dolksvansar längs den amerikanska ostkusten har vi kunnat spåra förändringar i populationsstorleken genom tiderna. Vi upptäckte en tydlig nedgång i antal dolksvansar under istidens slutskede, en period som karakteriseras av en signifikant global uppvärmning, säger forskaren Matthias Obst på Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet och medförfattar till studien som publicerats i tidskriften Molecular Ecology.

Dolksvansen viktig i den kustnära matkedjan

– Våra resultat visar också att det nuvarande, redan starkt krympta bestånden, sannolikt kommer att fortsätta minska i samband med kommande klimatförändringar.
Dolksvansar är en viktig del av den kustnära matkedjan. Deras blå blod används för att kliniskt bevisa förekomsten av gifter och bakterier. I dag finns bara tre arter av dolksvansar kvar; en av dem i Nordamerika (Limulus polyphemus) och tre arter i Sydostasien (Carcinoscorpius rotundicauda, Tachypleus gigas och Tachypleus tridentatus).

Alla fyra arter av dolksvansar är hotade på grund av överskörd, djuren används bland annat som fiskagn och i läkemedelsindustrin. Förstörda livsmiljöer kring de stränder som är djurens lekområden bidrar också till nedgången. Forskarna förutser nu att dolksvansarna kommer att minska ytterligare i antal genom kommande klimatförändringar.

– Den mest avgörande faktorn är de kommande förändringarna i havsnivå och vattentemperatur. Dessa miljöförändringar kommer sannolikt att påverka djurens utbredning och fortplantning väldigt negativt, säger Matthias Obst.

Finns att se i Göteborg

Den nyfikne kan se levande dolksvansar på Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Länk till artikeln i Molecular Ecology.

Bildtext: Drivor av dolksvansar som strandat i Port Mahon, Delaware Bay, USA. Stenar som placeras vid strandkanten för att skydda kusten hindrar dolksvansarna att återvända till sina lekplatser. Foto: Peter Funch

Kontakt:
Matthias Obst, Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet
031- 786 3662
0738- 475 003
matthias.obst@zool.gu.se


Du kan läsa mer om dolksvansar på webben: www.horseshoecrab.org

Mer att läsa om dolksvansar:
Extraordinary Horseshoe Crabs av Julie Dunlap, 1999, Carolrhoda Books, ISBN: 1575052938
The American Horseshoe Crab av Carl N Shuster, Jr, Rpbert B. Barlow och H. Jane Brockmann, 2004, Harvard University Press, ISBN: 0674011597
The Crab from yesterday. The life-cycle of a horseshoe crab av John F. Waters, illustrerad av W. T. Mars 1970,
Living Fossils av Eldredge N och Stanley SM, 2001, Springer Verlag, New York.

AV:
031- 786 4912, 0732- 09 63 39

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Här finns vi också

         

Pressrum

Hitta aktuell pressinformation från Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskap/GU på Twitter

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?