Miljoner till forskning om framtidens undervattensrobotar

Nyhet: 2017-02-08

Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, har beslutat dela ut 400 miljoner kronor till fyra projekt inom programmet "Industrial Research Centres" (IRC). Ett av projekten handlar om nästa generations maritima robotar. I detta projekt deltar marina forskare vid Göteborgs universitet.

Projektetet, som fått 100 miljoner i anslag, heter Swedish Maritime Robotics Centre (förkortat SMaRC) och leds av Ivan Stenius vid KTH. Medsökande lärosäten är Göteborgs och Stockholms universitet. För Göteborgs universitets räkning medverkar professorerna Anna Wåhlin och Katarina Abrahamsson, båda vid institutionen för marina vetenskaper.

Sverige har redan en stark position inom området för undervattensteknologi, med bland annat ubåtar i världsklass. Projektet SMaRC har som mål att ta fram nästa generations maritima robotar för havsodling, områdesbevakning och miljömätning.

Tvärvetenskaplig forskning krävs

Jämfört med dagens metoder som ofta kräver både stora båtar och dykare, kommer nästa generation ha betydligt bättre prestanda, dessutom till ett lägre pris. För att ta fram dem behövs en tvärvetenskaplig satsning inom områdena autonomi, uthållighet, perception och kommunikation.

Projektets industriella partners är Saab, MMT Sweden, FMV och FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut).

Forskningen inom SMaRC säkerställer att Sverige bibehåller sin position, och är med i täten i övergången till obemannade system. Det kommer ge svensk industri mycket goda möjligheter att expandera på befintliga och nya marknader.

Foto: Porträttbilder av Anna Wåhlin (överst) och Katarina Abrahamsson.

Här finns vi också

Twitter  Youtube  Instagram  Soundcloud  Facebook