Ny bok om livet i villaträdgården

Nyhet: 2017-09-29

Många som bor i villa ägnar sig åt trädgård. I boken Ett eget utomhus, som presenteras på årets bokmässa, utforskas vardagens trädgårdsliv.

Boken handlar om en miljö som är välbekant för många, men förvånansvärt outforskad ur vetenskapligt perspektiv, nämligen villaträdgården.

– Vi undersöker livet i villaträdgården med fokus på vad människor gör, drömmer om och skapar där. I trädgården samspelar människor med växter och andra organismer. Hur det samspelet utvecklas beror också på rådande ideal och samhällsförhållanden, säger Katarina Saltzman, forskare i kulturvård vid Göteborgs universitet, och en av författarna bakom boken.

Boken bygger på det tvärvetenskapliga forskningsprojektet Arbete och redskap i villaträdgården – mellan dröm och förverkligande, som finansierat av Vetenskapsrådet.

– Jag har varit projektledare och arbetat i nära samarbete med Carina Sjöholm vid Lunds universitet och Allan Gunnarsson vid SLU, tidigare gästprofessor vid kulturvård i Mariestad. Det är vi tre som tillsammans har skrivit boken.

Odlingstrender inspirerade

Idén till projektet föddes ursprungligen av nyfikenhet på odlingstrender som stadsodling, guerilla gardening och liknande trender. Det fick forskarna att fundera över all den odling som hela tiden försiggår i vanliga villaområden, men som sällan uppmärksammas i termer av hållbarhet och lokalodlat.

– Som etnolog är jag intresserad av att utforska det som är så vanligt och vardagligt att det lätt tas för givet. Villaträdgården är just en sådan företeelse, säger Katarina Saltzman.

Omkring hälften av Sveriges befolkning bor i småhus, de allra flesta av dessa omges av en tomt med någon form av trädgård.

– Att ha tillgång till ”ett eget utomhus” är uppenbarligen viktigt för många, oavsett om man ägnar sig åt odling eller använder tomten för andra ändamål. Trots att villaområden på ytan kan framstå som enhetliga och kanske rentav konforma så har vi mött en stor mångfald och variation i hur trädgårdsinnehavare använder och uppfattar utrymmet utanför det egna huset.

Lär känna naturen genom trädgården

För många är den egna trädgården en viktig plats för att uppleva och lära känna naturen.

– Att på nära håll följa årstidernas växlingar och bli bekant med de djur och växter man delar sin trädgård med är något många värdesätter. Ogräs och ohyra blir tydliga påminnelser om att naturen ofta är allt annat än fredlig, och som trädgårdsinnehavare ställs man inför val om sin egen roll i relation till andra levande organismer.

– Boken riktar sig såväl till forskare och studenter som till den intresserade allmänheten. Den innehåller en hel del bilder samt skisser över några av de trädgårdar vi besökt, säger Katarina Saltzman.

Forskarna har genomfört ingående fältstudier med intervjuer, videodokumentation, fotografering och uppmätning av trädgårdar i villaområden. Som komplement har de genom etnologiska frågelistor samlat in skriftliga reflektioner kring trädgårdens roll i människors liv.

Kontakt: Katarina Saltzman, institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet, telefon: 031-786 4304, mobil: 0702-971197, e-post: katarina.saltzman@conservation.gu.se

Bokens titel: Ett eget utomhus, med undertiteln Perspektiv på livet i villaträdgården.
Boken är utgiven av förlaget Makadam.

Foto: Omslagsbild till boken samt foto av de tre författarna: fr vänster; Carina Sjöholm, Lunds universitet, Katarina Saltzman, Göteborgs universitet och Allan Gunnarsson, SLU. Foto: Nils Sjöholm

Här finns vi också

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-11-21