Prövar livet som forskare

Nyhet: 2014-08-14

Under fem dagar provar de på livet som forskare. Gymnasielever från hela landet har samlats på Tjärnö utanför Strömstad för att delta i det naturvetenskapliga forskarlägret Summer Science Camp.

För fjärde året i rad ordnar Göteborgs universitet ett naturvetenskapligt forskarläger- Summer Science Camp- för ungdomar som ska börja årskurs tre på gymnasiet i höst.

Får jobba som forskare

Under fem dagar får deltagarna pröva hur det är att arbeta som forskare. Ungdomarna gör egna forskningsprojekt med både fältstudier och analyser i labb. I grupper löser man problem utifrån vetenskapliga frågeställningar.

- Vi har undersökt miljön runt Tjärnö, tittat på grunda sandbottnar, besökt ålgräsängar och gjort exkursioner med de fjärrstyrda undervattensfarkosterna som kallas ROV, säger Marie Moestrup Jensen, marinbiolog och kommunikatör och en av ledarna på lägret.

I årets Summer Science Camp deltar 22 ungdomar från 19 olika skolor runtom i Sverige. Samtliga har gått ut tvåan i gymnasiet, läser naturvetenskaplig inriktning, och ska börja årskurs tre nu i höst.

Många olika forskningsuppgifter

De sju projektgrupperna har ägnat sig åt flera olika forskningsuppgifter. Några grupper har undersökt ålgräs och ungdomarna har fiskat upp plantorna ur havet.

- De har håvat upp ålgräs från olika platser, för att sedan undersöka vilka arter som växer på plantorna och studera vilka arter som föredrar lugna vikar och vilka som tål stränder som är mer utsatta för väder och vind, säger Marie Moestrup Jensen.

Ålgräs växer som ängar på havsbotten och är en viktig livsmiljö för många marina arter. En grupp har undersökt hur ålgräsets frö sprider sig, en studie kopplat till ett restaureringsprojekt av ålgräs.

Solkrämer påverkar livet i havet

Ungdomarna har också studerat hur solkrämer påverkar marint liv. En grupp har undersökt hur solkräm som hamnar i havet påverkar rörelseförmågan hos nätsnäckor, en annan grupp har tittat på hur solkräm påverkar fotosyntesen hos mikroalger som lever på sandbotten.

- Sammanlagt finns sju olika forskningsprojekt och alla ungdomar har varit väldigt duktiga och engagerade, säger Marie Moestrup Jensen.

Lägret pågår 10-14 augusti på Sven Lovén center för marina vetenskaper, Tjärnö.

Marie Moestrup Jensen, Sven Lovén centrum för marina vetenskaper
Tel: 031-786 9566 , E-post: marie.moestrup.jensen@gu.se