Resebrev 2 från Virtue: "Färgsprakande Virtue-skivor, och spanska elever får smaka svensk kaviar"

Nyhet: 2014-11-10

Spanska och svenska elever under Virtuelaborationen i Barcelona. Foto: Susan Gotensparre.

I dag var vi på Universitat Pompeu Fabra (Campus Universitari Mar) i centrala Barcelona och höll i en praktisk Virtueworkshop inför 35 förväntansfulla gymnasieelever från Sverige och Spanien. Dagen inleddes med en ”icebreaker” eftersom det var första gången studenterna träffades. Tio minuter senare intog de laboratoriet och mikroskopen (både stereomikroskop och USB-mikroskop kopplade till iPads). På labbet fick de i uppdrag att studera Virtueskivor från tre olika Virtuemiljöer (Varberg, Barcelona och T/S Gunilla) och jämföra dessa.

Virtueskiva från Barcelona... Foto: Mikael OlssonDe insåg snabbt att påväxten skiljde sig rejält mellan de olika miljöerna. Den största mängden påväxt fann de på skivorna från Barcelona. De spanska och svenska elever tyckte att Virtueskivorna från Barcelona var finare och mer färgsprakande än de svenska skivorna. På skivorna som hade suttit på T/S Gunilla syntes endast en mindre mängd påväxt (men mer på hållaren för skivorna).

- Det ser ut som att påväxt sker snabbare och är mer här i Barcelona än i Sverige, sa en spansk elev.

...och Virtueskiva från Varberg. Foto: Mikael Olsson.Efter att eleverna hade blivit varma i kläderna var det dags för en videokonferens med en svensk gymnasieklass. Eleverna i Sverige visade upp sina skivor för eleverna i Spanien och berättade vad de hade hittat och vice versa. Dagen avslutades med matprovning, som sponsrades av EU-projektet Sea for Society. Vi tog med oss svensk mat från havet (kaviar, böcklingpastej, etc.) och köpte in lokal spansk mat (musslor, sardiner, etc.). Eleverna åt med god aptit, även om Kalles kaviar inte föll alla spanjorer i smaken. Efter matprovningen promenerade alla elever till T/S Gunilla för en guidad tur ombord på skolfartyget.

Efter en snabb lunch för oss (Mikael och Susan) var det dags för eftermiddagens event – ett möte om Virtueprojektets framtid i Barcelona. Vi hade bjudit in forskare och pedagoger från Akvariet i Barcelona och lärare från olika lokala skolor. Dessutom var vår amerikanske Virtuekollega, Adam Frederick, och Björn Källström från Sjöfartsmuséet Akvariet med via videolänk. Under mötets gång diskuterade våra spanska kollegor om möjligheten att starta ett Virtuenätverk för sin region, vilket känns otroligt positivt för oss.

Nu är det bara att packa ihop våra saker och förflytta oss till Palma de Mallorca. Där kommer vi att köra samma upplägg som i Barcelona. Men med en ny uppsättning elever från T/S Gunilla och en ny spansk gymnasieklass med internationella elever.

Med vänliga hälsningar, Mikael och Susan

AV: Mikael Olsson och Susan Gotensparre