Resebrev 3 från Virtue: "Vi besöker Akvariet i Palma de Mallorca"

Nyhet: 2014-11-14

Rörmask på skiva från Palma de Mallorca. Foto: Mikael Olsson

I dag var det dags för sista praktiska Virtueworkshopen i Spanien. Den här gången höll vi till på Akvariet i Palma de Mallorca. Totalt 35 studenter och tre lärare var med från de två olika gymnasieskolor (Öckerö seglande gymnasiekola och Bellver International College).

Dagen började med en ”icebreaker” och tio minuter senare samlades alla studenter i ett klassrum där det fanns stereomikroskop och USB-mikroskop, som var kopplade till ett antal iPads. Därefter fick studenterna veta mer om Virtue-projektet och att det fanns marin påväxt från fyra olika havsmiljöer (Palma de Mallorca, Varberg, Barcelona och T/S Gunilla) att studera. Studenterna fick också lyssna på två föredrag. Det första – som handlade om miljövård – hölls av Debora, som är utbildningsansvarig på Akvariet.

Debora förklarade bland annat att även om stranden och havet ser inbjudande ut, så är det tyvärr inte lika lockande under havsytan utanför Palma. Det andra föredraget handlade om biodiversitet i Medelhavet och invasiva arter kring Mallorca och hölls av marinbiologen Diana. Efter detta var det dags för studenterna att titta på Virtueskivorna.

Debora, utbildningsansvarig på Akvariet. Foto: Susan GotensparreNär de jämförde de olika havsmiljöerna var det mest påväxt på Virtueskivorna från Barcelona jämför med skivorna från Palma de Mallorca. På dessa fanns det förhållandevis få arter och biologerna på Akvariet berättade att det berodde på föroreningarna i havet kring Palma.
Även den här gången hade vi en videokonferens. Dock fungerade inte tekniken optimalt, vilket försvårade kommunikationen med skolan i Sverige. Men, men, skam den som ger sig.

Kitesurfing. Foto: Mikael OlssonMot slutet blev det bättre. Dagen på Akvariet avslutades med ännu ett matprovningsevent. Vi dukade upp med svensk mat från havet (Kalles kaviar, tångknäcke, etc) och spansk mat, i form av tapas från havet (torsk, lax, friterade torskbollar, etc). Studenterna åt med god aptit och som tack för maten (som sponsrades av EU-projektet Sea for Society) fyllde studenterna i en enkät med havsrelaterade frågor. Efter maten åkte alla studenterna till T/S Gunilla, som ligger förtöjd centralt i Palmas hamn, för en guidad rundtur och fika.

Ja, då var de spanska eventen avslutade – för den här gången. Vi pustade ut en stund nere vid havet – det blåste friskt, men det var varmt i luften! Sedan packade ihop alla våra prylar. Nu flyger vi hem och börjar så smått planera för nästa praktiska Virtueworkshop, vilket blir i Portsmouth (Storbritannien) någon gång i juni nästa år.

Stort tack till alla som hjälpte oss med logistiska och andra problem! Ingen nämnd, ingen glömd.

Mvh,
Mikael och Susan