Skolprojektet Virtue satsar på återanvändbart material

Nyhet: 2015-05-25

Skolprojektet Virtue testar nu virtueskivor i två nya material; återanvändbar polykarbonat och ek. Anledningen är både önskemål från deltagare och en vilja att spara på miljön.

Idén bakom skolprojektet Virtue är att sänka ner rack med cd-skivor i havet eller sjöar för att sedan kunna ta upp dem och studera vilka organismer som sätter sig på skivorna. Skivorna består av samma material som helt vanliga cd-skivor, det vill säga polykarbonat. Det nya materialet som nu lanseras är också av polykarbonat, men är med sina 4 millimeter betydligt tjockare än en vanlig cd-skiva.

– Vi ville byta ut cd-skivorna mot ett material som är tjockare och därmed bättre tål vågrörelser, eventuell isbildning och inte minst tål att rengöras och återanvändas, berättar projektledaren Mikael Olsson.

Genom att använda återanvändbara skivor sparar man både på resurser och inte minst på miljön, och virtuedeltagarna har varit positiva till att rengöra och använda samma skivor flera gånger. Bland annat så säger lärarna att det ger dem möjlighet att prata hållbarhet med eleverna.

Skivor av trä

Förutom den nya plastskivan testar man inom Virtue även en 10 millimeter tjock skiva av ek, det vill säga det material som förr var ett vanligt byggmaterial i såväl småbåtar som stora fartyg.
– Orsaken är att vi fått förfrågan från virtuedeltagare huruvida man kan testa andra material och behandlingar på skivorna för att jämföra resultat, och det vill vi uppmuntra, säger Mikael Olsson.

Skillnaden mellan skivor i trä och plast är att trä kan angripas av bland annat skeppsmask (Teredo navalis), som lever i alla salta hav men inte i till exempel Östersjön. Den borrar gångar i trävirke som ligger i vatten och kan förstöra en träbåt på kort tid. Förr i tiden skyddade man bottenträet på sin båt på olika sätt, bland annat med kopparnubb och kopparplåtar innan man på 1880-talet började använda giftiga bottenfärger.

Mer information om Virtue hittar du på www.virtue.science.gu.se

Här finns vi också

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2014-11-21