Göteborgsprofessor ny chef för världsledande vetenskapsorganisation

Nyhet: 2008-06-04

Internationella vetenskapsorganisationen The International Council for Science har som ny verkställande chef utnämnt Deliang Chen – professor vid Göteborgs universitet och klimatforskare med stort internationellt anseende.

Med 112 nationella vetenskapliga representanter, bland dem Kungliga Vetenskapsakademien, och 29 internationella unioner bland medlemmarna är The International Council for Science en av världens ledande vetenskapsorganisationer, rådgivande åt FN och UNESCO. I dagarna utser organisationen sin nye verkställande chef: 46-årige Deliang Chen, professor vid Göteborgs universitet.

Deliang Chen tillträder uppdraget 1 februari 2009 och kommer leda ICSU genom en period där klimatfrågor och naturvetenskaplig forskning får allt större global betydelse. Enligt ICSU:s president professor Goverdhan Mehta var valet inte svårt:

–Utnämningen speglar ICSU:s mål att stärka den internationella forskningen i samhällets tjänst, och jag är glad att välkomna professor Chen. Vid en avgörande tid för ICSU tillför han ett stort kunnande, både som en ledare och akademiker, säger professor Mehta.

Internationellt erkänd

Deilang Chen är en internationellt erkänd klimatforskare, sedan 1993 verksam vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet där han redan 38 år gammal utnämndes till professor i fysikalisk metereologi. Deliang Chen doktorerade under Nobelpristagaren Paul Crutzen och är även innehavare av August Röhss professur i naturgeografi med inriktning mot geoinformatik. I sin forskning har Deliang Chen studerat regionala klimatförändringar både i Sverige och i sitt hemland Kina. Han har med över 100 vetenskapliga publikationer bidragit med viktiga rön inom klimatdynamik, luftföroreningar och geologisk statistik, och studerar i ett av sina nuvarande projekt människans roll i historiska och framtida extrema klimat.

Under sina 20 år i Europa och Sverige har Deliang Chen odlat starka band till hemlandet, där han samordnat flera forskningsprojekt och fram till 2007 var Science Director of the Beijing Climate Center of the World Meteorological Organization. Det nya internationella uppdraget betraktar Deliang Chen som ett hedersuppdrag – men han har också tankar kring hur organisationen kan utvecklas.

–ICSU är redan en av världens ledande vetenskapsorganisationer, men jag hoppas kunna arbeta för att stärka unga forskare och öka interaktionen mellan olika vetenskaper, säger han.

Utnämnandet sker officiellt i Paris denna vecka. Deliang Chen, som valdes ut bland nära 60 kandidater, ersätter professor Thomas Rosswall som träder tillbaka efter sju år på posten.

Deliang Chen

deliang@gvc.gu.se