Arbetsgrupp undersöker fördjupat samarbete inom kemi

Nyhet: 2017-02-15

En arbetsgrupp har tillsatts för att undersöka olika möjligheter till ett fördjupat samarbete inom kemi mellan Göteborgs universitet och Chalmers. Detta sker parallellt med arbetet kring förstudien för Medicinareberget.

Bakgrund

Under hösten gav rektor Pam Fredman professor Sven Lidin vid Lunds universitet i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett fördjupat samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers inom kemiämnet.

Sven Lidin lämnade sin rapport till rektor 31 december 2016. I rapporten identifierar Lidin personer och forskningsinriktningar i kemi som anser att utvecklingen av kemiämnet bäst kan göras i samarbete med Chalmers kemi och kemiteknik. Lidin konstaterar dock att grupperingen är för liten för att bilda en egen institution vid Göteborgs universitet och föreslår att en integrering görs med motsvarande verksamheter på Chalmers. Därför har nu en arbetsgrupp tillsatts för att undersöka olika möjligheter.

Arbetsgruppens sammansättning och uppdrag

Arbetsgruppen består av tre representanter från den grupp på KMB, GU, som vill kvarstå på campus Johanneberg och tre representanter för institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Det övergripande uppdraget för arbetsgruppen är att utreda förutsättningarna för ett fördjupat samarbete mellan kemi vid Göteborgs universitet och Chalmers, främst kemi och kemiteknik. Arbetsgruppens arbete ska ur ett långsiktigt och kortsiktigt perspektiv särskilt beakta (Prio pkt 1-3):

1. Huruvida de verksamheter på KMB, GU, som vill kvarstå på campus Johanneberg är komplementära eller överlappande med verksamheterna vid Chalmers, och vilka möjlighet det finns för utveckling av den totala verksamheten.
  2. Det samlade utbildningsuppdraget i kemi och kemiteknik som svarar mot verksamheten, inkluderande förutsättningar för att utveckla gemensamma kurser på grund-, avancerad, och på forskarnivå.
  3. Ekonomiska förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling av den gemensamma verksamheten.
  4. Tankar kring organisatorisk struktur för ett fördjupat samarbete. Fortsatt arbete med detta och pkt 5 sker efter att arbetsgruppen redovisat förutsättningarna inom forskning och utbildning enl pkt 1 till 3, troligen i annan arbetsgrupp om det bedöms intressant att gå vidare.
  5. Tankar kring administrativa möjligheter och hinder.

Arbetsgruppen rapporterar till uppdragsgivarna: Elisabet Ahlberg. dekan naturvetenskapliga fakulteten, Leif Åhman, prefekt kemi och kemiteknik, Chalmers, och Göran Hilmersson, prefekt KMB, GU

Arbetsgruppens arbete förväntas vara klart den 31 mars 2017.

Sven Lidins rapport om fördjupat samarbete inom kemi

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-02-22