Ingen integrerad institution i kemi

Nyhet: 2017-04-19

Ett fördjupat samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers inom kemiområdet har utretts och diskuterats sedan Jens Oddershede lämnade sin rapport våren 2016.

En arbetsgrupp tillsattes i början av året för att göra en fördjupad analys av hur kemiverksamheten i Göteborg skulle kunna stärkas. Arbetsgruppen konstaterar i sin rapport som var klar den 31 mars att Chalmers och universitetet har kommit olika långt i analys- och utredningsarbetet vilket gjorde att gruppen inte kunde ge en enhetlig rekommendation. GU-delen av arbetsgruppen ställde sig dock bakom förslaget om en gemensam kemiinstitution för de båda lärosätena.

Därefter har Chalmers den 10 april svarat (V 2016/773) till rektor och dekan att man avböjer förfrågan om att bilda en integrerad institution. Som skäl anges bland annat att de synergier som identifierats inom forskning och undervisning inte uppväger det administrativa extra arbete som blir följden av en integrering.

– Chalmers har lämnat ett tydligt svar och då utgår vi från det i det fortsatta arbetet med att stärka verksamheten. Arbetsgruppen har gjort ett mycket gott arbete och jag vill tacka dem för deras insatser, säger dekan Elisabet Ahlberg.

Bakgrund

Bakgrunden är Jens Oddershedes utredning från våren 2016 som föreslog en gemensam kemiinstitution för Chalmers och universitetet. Sven Lidin fick i oktober i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett fördjupat samarbete. Han identifierade personer och forskningsinriktningar som kan utvecklas gemensamt för lärosätena. Mot den bakgrunden beslutade rektor i januari, i samråd med dekanen på Naturvetenskapliga fakulteten och prefekten vid institutionen för kemi och molekylärbiologi att en arbetsgrupp skulle genomföra en fördjupad analys.

Arbetsgruppens rapport

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-02-22