Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studera utomlands

Har du tankar på att åka utomlands och plugga en termin eller längre? Hos oss finns alla möjligheter!

Utbytesprogram | Praktik | Studera på egen hand

Som student vid Naturvetenskapliga fakulteten har du stora möjligheter att åka utomlands som en del i din utbildning. Du kan välja att åka via ett utbytesprogram, som till exempel det europeiska utbytet Erasmus, eller studera utomlands på egen hand.

Det finns även möjligheter att göra fältstudier/praktik utomlands, för dig som har sådana moment i utbildningen.

Ta chansen att möta en annan kultur och få många nya vänner, samtidigt som du förbättrar dina möjligheter att få jobb efter utbildningen!

Åka utomlands via ett utbytesprogram

När du åker utomlands via ett utbytesprogram behöver du inte betala några kursavgifter. Din institution hjälper dig med praktiska detaljer, och du kan tillgodoräkna dig dina studier i din svenska examen.

För att kunna delta i ett studentutbytesprogram måste du ha läst minst ett år på högskolan, det vill säga ha tagit 60 hp.

Erasmus

Du har möjligheten att förlägga en eller två terminer av din utbildning till ett annat europeiskt universitet. Som utresande Erasmusstudent har du möjlighet att få stipendium från EU.

Läs mer om Erasmus

Nordplus

Genom ett nordplusnätverk har du som student möjlighet att läsa en del av din utbildning i ett annat nordiskt land eller i Baltikum. Åker du via Nordplus har du också möjlighet att få ett stipendium.

Läs mer om Nordplus

Linnaeus-Palme

Linnaeus-Palme är ett internationellt utbytesprogram som ska stimulera samarbeten mellan högskolor/universitet i Sverige och i utvecklingsländer.

Läs mer om Linnaeus-Palme

Minor Field Studies

Genom MFS kan du (om din institution har ett MFS-samarbete) skaffa dig kunskap om utvecklingsländer och utvecklingsfrågor.

Läs mer om MFS

Studier utanför Europa

Läs mer om studier utanför Europa

Gör praktik utomlands

Om du har praktik inlagd i din utbildning kan det finnas möjlighet för dig att göra den utomlands. Det finns även möjlighet att genom IAESTE, ett internationellt nätverk för praktik inom teknik och naturvetenskap, åka på avlönad praktik under åtta veckor till 1,5 år. Kontakta den institution som du läser vid för att få mer information.

Erasmus studentpraktik

Vill du göra din praktik vid ett företag eller organisation i Europa kan du ansöka om ett stipendium via Erasmus studentpraktik.

Läs mer om Erasmuspraktik

Studera utomlands på egen hand

Ibland saknas det utbytesavtal dit du vill åka, vilket inte hindrar att du åker dit på egen hand.

Att själv ordna med utlandsstudier kräver dock mer planering än om du åker inom ramen för ett utbyte. Det är du själv som kontaktar universitetet och lämnar in ansökan.

Mer information om att studera utomlands på egen hand

Viktiga datum

Ansökan inför hösttermin och/eller vårtermin

10 december - 1 februari.
Restplatser: 15 mars – 1 april.

Restplatser inför vårtermin

1 september- 1 oktober

Studera utomlands
Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-08-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?