Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning på forskarnivå

Utbildningen på forskarnivå vänder sig till dig som har ett stort intresse för frågeställningar inom naturvetenskap, matematik eller kulturvård. Utbildningen ger dig djupare kunskaper inom ditt ämnesområde samt verktygen att självständigt formulera problem och kritiskt bedöma resultatet.

Forskningen sker vanligtvis i forskargrupper och  kan föra dig till exotiska miljöer som Antarktis, Amazonas, Stilla havet eller vårt eget norrländska Latnjajaure.  Oavsett vad du intresserar dig för kommer du att få uppleva en spännande och lärorik tid som i de flesta fall avslutas med en filosofie doktorsexamen (240 högskolepoäng). En utbildning på forskarnivå innebär fyra års heltidsstudier som vanligtvis inkluderar ett visst mått av undervisning, vilket gör att den reella tiden ofta blir fem år.

Mål för utbildning på forskarnivå

Naturvetenskapliga fakulteten följer de mål för utbildning som anges i Högskoleförordningens examensförordning, med tillägget att "Utbildning på forskarnivå ska förbereda för fortsatt verksamhet såväl inom som utanför akademin." Mål för utbildning för forskarnivå finns angivna i de fem ämnesplaner som fastställs av Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsen.

Högskoleförordningens examensordning (se bilagan)

Allmänna studieplaner för utbildning på forskarnivå

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  1. avlagt en examen på avancerad nivå
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

 


 

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-10-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?