Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pressmeddelande om din avhandling

I samband med disputationer skickar Naturvetenskapliga fakulteten ofta ut pressmeddelanden till landets massmedia. De flesta resulterar i tidningsartiklar i dagspress och fackpress, riks- och lokalmedia, samt inslag i radio och tv. Det är universitetets skyldighet att sprida information till allmänheten, den så kallade samverkansuppgiften, och det är viktigt att även du delar med dig av dina forskningsresultat! Det innebär att du bör vara beredd att svara på frågor från journalister i samband med att pressmeddelandet skickas ut.

Så här gör du

I god tid - cirka två veckor - före din disputation vill vi att du skriver en kort populärvetenskaplig text om dina avhandlingsresultat. Texten redigeras av den pressansvarige så att den passar formen för ett pressmeddelande, men alla ändringar sker i samråd så att vi tillsammans hittar en slutlig version.

Textens utformning

  • Skriv enkelt, undvik facktermer och förklara svåra begrepp (de flesta som läser är inte naturvetare…)
  • Skriv på svenska
  • Texten ska helst inte vara mer än 2 500 tecken lång
  • Försök besvara följande frågor: Vad är nytt i dina resultat? Vad kan dina resultat ha för möjliga tillämpningar? Ett bra stöd när du ska formulera dig får du genom att läsa tidigare pressmeddelanden som du hittar här till höger.

Uppge också

  • mobilnummer och e-post
  • din handledares namn och titel
  • din hemort/uppväxtort, samt området där forskningen bedrivits. 
     

Tipsa gärna om eventuella ”hemmatidningar” och andra medier du vill att pressmeddelandet skickas till!

Bilder

Du bör bifoga en bild på dig själv, samt gärna en bild som illustrerar din forskning, som media kan använda i eventuella inslag och artiklar. Bilden ska vara högupplöst och försedd med uppgift om fotograf.

Kontaktinformation och publiceringar

Du kommer tillsammans med den  pressansvarige att stå som kontaktperson på pressmeddelandet. Vi bestämmer tillsammans en lämplig dag för utskicket, då du är tillgänglig för frågor och intervjuer (oftast via telefon).

Förutom att skickas till media publiceras pressmeddelandet som en nyhet på fakultetens hemsida samt på Vetenskapsrådets medietjänst Expertsvar. Om avhandlingen bedöms ha internationellt intresse översätts den också till engelska och publiceras på internationella, vetenskapliga webbtjänster som Eurekalert, Alpha Gallileo och IDW. Det gör att dina forskningsrön också kan få internationell uppmärksamhet.

Inlämning av texten

Underlaget för pressmeddelandet skickas som ett bifogat Word-dokument till pressansvarig vid fakulteten.

Eftersom ett femtiotal doktorander disputerar vid fakulteten varje år måste vi göra ett urval bland de texter som lämnas in. Om din text inte resulterar i ett pressmeddelande, kan den istället bli en nyhet på vår webbplats och läggas ut i anslutning till utlysningen av disputationen.

Hör gärna av dig om du har frågor eller om du vill ha råd!

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?