Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läkemedelskemi, kandidatprogram, 180 hp

Kemi spelar stor roll i vår vardag och personer med goda kunskaper inom ämnet efterfrågas inom allt fler arbetsområden. Kandidatprogrammet i läkemedelskemi ger dig en gedigen kunskap om organisk syntes och läkemedelskemi, och förbereder dig för en karriär inom läkemedelsindustrin.

Som kemist förstår du hur kemiska föreningar beter sig. Du vet allt om ämnenas struktur, deras egenskaper och hur de reagerar med varandra. Kunskaper som bland annat behövs när nya läkemedel ska utvecklas. Kandidatprogrammet i läkemedelskemi har tydligt fokus mot läkemedelsindustrin och dess sidogrenar, och viktiga arbetsgivare är de privata företagens forsknings- och utvecklingsavdelningar.

Arbetsområden

De kompetenser som efterfrågas mest är bred kunskap i analytisk kemi samt i organisk kemi, läkemedelskemi och biokemi. Du kan också söka dig till andra områden, exempelvis miljöskyddsområdet där kemister med en bred kemisk bakgrund efterfrågas. Programmet är också en god bas för fortsatta forskarstudier inom den akademiska världen.

Arbetsmarknaden för kemister är god, och kemist väntas vara ett bristyrke i framtiden. Läs mer om arbetsmarknaden för kemister och se vad några av våra tidigare studenter jobbar med:

Om utbildningen

Programmet inleds med grundläggande kurser i kemi och matematik. Under tredje året läser du profilerande kurser inom läkemedelskemi, alla starkt knutna till aktuell forskning inom ämnet.

Utbildningen har en laborativ profil, vilket ger dig färdigheter som efterfrågas såväl i arbetslivet som inom forskningen. Efter avslutad utbildning kan du välja att fördjupa dina kunskaper på något av våra masterprogram i kemi, för att få ytterligare spetskompetens.

Innehåll

En stor del av undervisningen består av laborationer, resten utgörs av föreläsningar, räkneövningar, grupparbeten och projektarbeten. En del av undervisningen sker i små grupper, och vid laborationerna arbetar du i grupp eller enskilt. Den schemabundna undervisningen omfattar ca 20 timmar i veckan. Kurslitteraturen är främst på engelska. De flesta tentamina är skriftliga och du tenterar avsnitt som omfattar cirka en till två månaders studier.

År 1

År 2

 År 3

Utbildningen avslutas med ett examensarbete på 15 hp som är speciellt utformat för att du ska få god träning i att uttrycka dig vetenskapligt och populärvetenskapligt i tal och skrift.

Fortsatta studier

Efter kandidatexamen kan du välja att fördjupa dig genom att läsa ett av våra masterprogram inom ämnesområdet kemi. Du kan även välja mellan ett flertal andra masterutbildningar inom angränsande ämnesområde.

Förberedande studier

En bra start på dina studier är att utnyttja den introduktionskurs inom kemi (GU-11600) som ges under de två sista veckorna i augusti. Samtidigt som du friskar upp dina gymnasiekunskaper får du då också träffa dina blivande kurskamrater, inte bara under lektionerna utan också under diverse fritidsaktiviteter. Läs mer om introduktionskursen i kemi.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13, undantag ges för Biologi B/2).

Urval:

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Läkemedelskemi, kandidatprogram, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT17 Dag, 100 % Sen anmälan

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19733
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2017-04-18
PROGRAMMET ÄR ÖPPET FÖR SEN ANMÄLAN Info
Till vissa utbildningsalternativ är det möjligt att göra en sen anmälan efter sista anmälningsdag. Sökande som anmäler sig sent rangordnas efter det datum som anmälan kom in och antas om behörighetskraven är uppfyllda och det finns lediga platser.
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2016-03-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/utbildning/kurser-program/lakemedelskemi/
Utskriftsdatum: 2017-04-27