Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi utbildar framtidens naturvetare och matematiker

Bild med text: natuvetenskap

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet arbetar med utbildning och forskning inom biologi, geovetenskaper, fysik, kemi, kulturvård, marina vetenskaper, matematik och miljövetenskap.

SENASTE NYHETERNA

Förra årets väder orsak till årets rekordstora äppleskörd

För den som gillar äpplen är det rätt tid just nu. Runtom i landet dignar äppleträd av mängder av frukter efter en lång varm sommar. Men enligt forskaren och växtexperten Åslög Dahl är det inte i först hand den långa, heta och torra sommaren som mest påverkat och resulterat i den rikliga äppelskörden.

– Att det är så mycket frukt beror mer på förhållandena under sen vår och försommar förra året, när blommorna som frukten bildats ur anlades. Men kvaliteten och frukternas vikt påverkas av förhållanden under själva mognaden, säger Åslög Dahl vid Göteborgs universitet.

Vad styr hur många frukter det blir på träden?

– Det är en kombination av tillgången på vatten och värme under knoppsättningen, som alltså sker under föregående senvår och försommar, och hur aktiva bin och humlor och andra pollinatörerna är under själva blomningen – det måste vara bra flygväder. Hos alla våra vårblommande träd bildas blomknopparna året före blomningen.

Läs hela nyheten

Nyhetsflöde

 • Gunnar Almevik tilldelad pris som Årets byggnadsvårdare 2018

  [2018-09-19] Tre priser delades ut i kategorierna: Försvara, Vårda och Utveckla, när Svenska Byggnadsvårdsföreningen arrangerade sitt årliga branschmingel på Sveateatern i Sundsvall. Gunnar Almevik fick ta emot utmärkelsen som Årets Byggnadsvårdare 2018 i kategorin Utveckla.

 • Förra årets väder orsak till årets rekordstora äppleskörd

  [2018-09-19] För den som gillar äpplen är det rätt tid just nu. Runtom i landet dignar äppleträd av mängder av frukter efter en lång varm sommar. Men enligt forskaren och växtexperten Åslög Dahl är det inte i först hand den långa, heta och torra sommaren som mest påverkat och resulterat i den rikliga äppelskörden.

 • Dåligt för klimatet med granskog på dikade torvmarker

  [2018-09-18] Dikade torvmarker i Sverige släpper ut ungefär lika mycket växthusgaser som biltrafiken. Bättre för klimatet vore att åter låta marken bli blöt och odla växter som klarar våta förhållanden. Plantering av sälg eller rörflen skulle dessutom även ge större ekonomiska förtjänster än nuvarande skogsbruk, visar en forskningsstudie från Göteborgs universitet.


 • Professor Deliang Chen får nytt FN-uppdrag

  [2018-09-17] FN:s vetenskapliga klimatpanel, IPCC, har utsett Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet till en av de samordnande huvudförfattarna till en rapport om klimatförändringar.

Naturvetenskap på Twitter

 

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-01-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?