Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi utbildar framtidens naturvetare och matematiker

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet arbetar med utbildning och forskning inom biologi, geovetenskaper, fysik, kemi, kulturvård, marina vetenskaper, matematik och miljövetenskap.

Bild med text: natuvetenskap

SENASTE NYHETERNA

Scary Seafood ska lära oss äta ny mat från havet

Kan sjöpungar, havsborstmaskar och alger bli framtida delikatesser? Det kanske inte låter gott, men havet rymmer många outnyttjade råvaror som fungerar utmärkt som mat för människor. Det nystartade projektet Scary Seafood vill inspirera till att äta nya marina arter som inte tas till vara och konsumeras idag.

På en workshop på Tjärnö marina forskningsstation samlades fiskare, odlare, och representanter för restaurangbranschen och upplevelseindustrin för att lära sig mer och smaka på några av havets outforskade råvaror.

Mycket av det vi äter styrs av traditioner och förväntningar. I tider av utfiskning och ökande efterfrågan på sjömat finns det skäl att tänka nytt kring vad som faktiskt går att äta.
- Det handlar också om att återupptäcka mat som åts här förr, säger Christin Appelqvist som är projektledare.

 Läs hela nyheten

Nyhetsflöde

 • Havsmiljöinstitutet samarbetar med rederi för mätning av mikroplast i världshaven

  [2018-04-24] Havsmiljöinstitutet har i samarbete med ett rederiet inlett en förstudie för att ta reda på möjligheten att samla in information om mängden mikroplast i världshaven. Genom att placera en insamlingsanordning på ett av rederiets tankfartyg kan vattenprover tas under färd för att sedan analyseras av forskare. Syftet är att dra slutsatser om mikroplastens omfattning, utbredning och eventuella konsekvenser för levande organismer.

 • Scary Seafood ska lära oss äta ny mat från havet

  [2018-04-23] Kan sjöpungar, havsborstmaskar och alger bli framtida delikatesser? Det kanske inte låter gott, men havet rymmer många outnyttjade råvaror som fungerar utmärkt som mat för människor. Det nystartade projektet Scary Seafood vill inspirera till att äta nya marina arter som inte tas till vara och konsumeras idag.

 • Tina Westerlund, lektor vid Institutionen för kulturvård, ny expert i Odla med P1

  [2018-04-18] I årets säsong av Odla med P1 kommer Tina Westerlund medverka i flera avsnitt som expert. Tina är till vardags verksam som lektor vid Institutionen för kulturvårds program Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk i Mariestad. Anledningen till att Odla med P1 valt att bjuda in Tina är framför allt hennes kunskap om växtförökning och perenner.


 • Karna Lidmar-Bergström utsedd till hedersdoktor

  [2018-04-16] Geografen Karna Lidmar-Bergström har utsetts till hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?