Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi utbildar framtidens naturvetare och matematiker

Bild med text: natuvetenskap

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet arbetar med utbildning och forskning inom biologi, geovetenskaper, fysik, kemi, kulturvård, marina vetenskaper, matematik och miljövetenskap.

SENASTE NYHETERNA

Berg skapar biologisk mångfald

Foto, Alexandre Antonelli.

Berg är bland de mest artrika ställena på jorden, men forskare har länge kämpat för att förstå varför de är så viktiga för att skapa hög artrikedom. Ett internationellt forskarlag lett av Alexandre Antonelli på Göteborgs universitet kastar nu nytt ljus över denna fråga.

Forskarteamet fann att bergsbildning, genom en process av upplyftning och erosion, omformar landskapet kontinuerligt.

– Den stora variationen av livsmiljöer och klimat längs bergssluttningar, från varma skogstäckta dalar till kalla trädfria fjäll, är tätt sammankopplad med en hög biologisk mångfald, säger Alexandre Antonelli, professor vid Göteborgs universitet.

– Det sammansatta samspelet mellan växande berg och klimat skapar många möjligheter att bilda nya arter, säger Carina Hoorn, artikelns seniorförfattare från Amsterdams universitet.

Läs hela nyheten

Nyhetsflöde

 • Bemästrande av evolutionens kraft belönas med Nobelpris

  [2018-10-04] Enzymer och antikroppar står i fokus för årets Nobelpris i kemi. Och de tre forskare som delar på priset får det för att de har "bemästrat evolutionens kraft". - Oväntat, men inte oförtjänt, säger Anders Blomberg, professor vid Göteborgs universitet.

 • Berg skapar biologisk mångfald

  [2018-10-02] Berg är bland de mest artrika ställena på jorden, men forskare har länge kämpat för att förstå varför de är så viktiga för att skapa hög artrikedom. Ett internationellt forskarlag lett av Alexandre Antonelli på Göteborgs universitet kastar nu nytt ljus över denna fråga.

 • Nobels fysikpris till revolutionerande laserfysik

  [2018-10-02] 2018 belönas två uppfinningar som har revolutionerat laserfysiken med Nobelpriset i fysik. Dels ges priset till forskaren bakom den optiska pincetten, dels till forskarna bakom en metod som gör det möjligt att alstra högintensiva, ultrakorta optiska pulser. - Välförtjänta priser och fantastiskt roligt att också en kvinna får nobelpriset i fysik, säger Raimund Feifel, professor i fysik vid Göteborgs universitet.


 • Maria Sundin kommenterar årets Nobelpris i fysik i SVT

  [2018-09-27] Fyra frågor till Maria Sundin som medverkar i SVT när årets Nobelpris i fysik kungörs i direktsändning.

Naturvetenskap på Twitter

 

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-01-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?