Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi utbildar framtidens naturvetare och matematiker

Bild med text: natuvetenskap

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet arbetar med utbildning och forskning inom biologi, geovetenskaper, fysik, kemi, kulturvård, marina vetenskaper, matematik och miljövetenskap.

SENASTE NYHETERNA

Strandsnäckor har genetiska kit för snabb evolution

Strandsnäckor kämpar för att överleva i en av havens mest påfrestande miljöer - klippstranden. För att klara täta miljöbyten har de utvecklat genetiska kit som hjälper dem att snabbt anpassa sig till en specifik strandmiljö visar ny forskning.

Man kan beundra strandsnäckornas uthållighet att i alla väder stanna kvar på stranden - från råkall vinter med blåst och is till stekande solsken. Hur de klara denna utmaning har forskare från universiteten i Sheffield och Göteborg nu undersökt, och resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Evolution Letters.

Enligt forskarna har de gener som är avgörande paketerats i tre kit som nedärvs tillsammans, vilket ger en både snabb och effektiv anpassning till en viss strandmiljö.

 

 Läs hela nyheten

Nyhetsflöde

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-01-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?