Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vi utbildar framtidens naturvetare och matematiker

Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet arbetar med utbildning och forskning inom biologi, geovetenskaper, fysik, kemi, kulturvård, marina vetenskaper, matematik och miljövetenskap.

Bild med text: natuvetenskap

SENASTE NYHETERNA

Ökad kunskap hos fritidsbåtsägare ger bättre havsmiljö

Bottenankrande båtar vid Ursholmarna, Kosterhavet, foto Jenny Egardt.

Med egen båt ökar möjligheten att nå fina bad och stränder i skärgården. Men rekreation med fritidsbåtar kan också påverka våra kuster och hav. En ny doktorsavhandling framhåller hur fritidsbåtsägare kan använda havet på ett mer hållbart sätt.

Det finns ett samband mellan antalet bottenankrande båtar och antalet ankringsspår på mjuka bottnar, visar studier i den nya avhandlingen. Och eftersom ankring förekommer på samma ställen där viktiga och känsliga arter håller till, som exempelvis ålgräs, så kan detta få konsekvenser för ekosystem och miljö.

– De ankare vi traditionellt använder gräver ner sig i bottnarna och kan då förstöra ålgräsets rötter och riva upp plantorna. Det kan på sikt leda till minskad utbredning av ålgräs och det får i sin tur konsekvenser för bland annat torsk, som använder just ålgräs som uppväxtområde, säger avhandlingens författare, Jenny Egardt vid Göteborgs universitet.

 Läs hela nyheten

Nyhetsflöde

 • Svensk algodling bidrar till fossilfri framtid

  [2018-06-18] Proteintillskott, finkemikalier och bioplast. Makroalger har många användningsområden och nya utvecklas i snabb takt. I måndags inleddes en internationell algkonferens på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad.

 • Ökad kunskap hos fritidsbåtsägare ger bättre havsmiljö

  [2018-06-18] Med egen båt ökar möjligheten att nå fina bad och stränder i skärgården. Men rekreation med fritidsbåtar kan också påverka våra kuster och hav. En ny doktorsavhandling framhåller hur fritidsbåtsägare kan använda havet på ett mer hållbart sätt.

 • Biologisk fotosyntes filmad i realtid

  [2018-06-15] En internationell forskargrupp, där forskare från Göteborgs universitet ingår, har använt röntgenlaser för att spela in en av de allra snabbaste biologiska processerna. I den färdiga molekylfilmen visas det hur en retinalmolekyl aktiveras med hjälp av ett energiöverförande protein. Röntgenfilmen, som nu publiceras i Science, visar en av biologins snabbaste mekanismer.


 • Nu satsas miljoner på åtgärder för hotat ålgräs

  [2018-06-14] I södra Bohuslän har närmare åttio procent av allt ålgräs försvunnit de senaste tio åren. Det är ett stort problem eftersom ålgräsängar är viktiga uppväxtmiljöer for fiskar och även stabiliserar bottnarna och gör vattnet klart. Nu satsar Havs - och vattenmyndigheten (via anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljön), tillsammans med Europeiska havs- och fiskerifonden, 11 miljoner kronor i ett nytt fyraårigt projekt för att forskare från länsstyrelsen och Göteborgs universitet tillsammans ska utveckla nya metoder för att rädda ålgräset.

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2017-12-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?