Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny svensk kemikalieskatt på elektronik - till vilken nytta?

Seminarium

1 juli 2017 beläggs vissa elektroniska produkter med en ny kemikalieskatt för att minska mängden farliga flamskyddsmedel i vår hemmiljö. Åtgärden har väckt kritik. Är skatter som styrmedel rätt väg att gå för att nå ett miljömässigt ändamål?

Från 1 juli har vi en ny kemikalieskatt på vissa elektroniska produkter (TV, mobiler, surfplattor, vitvaror m.fl.). Syftet med punktskatten är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel i människors hemmiljö. Lagtekniskt är det elektroniska produkter som beskattas men det är kemikalierna i produkterna som skatten är tänkt att träffa. Konsumenter som köper varor direkt från andra länder drabbas dock inte av kemikalieskatten. Många har varit positiva men det har även riktats skarp kritik mot den nya skatten. Under seminariet kommer den nya kemikalieskatten användas som ett exempel för att belysa principiella frågor avseende skatter som styrmedel för att nå ett miljömässigt ändamål. Seminariet inleds med kortare introduktioner till ämnet och följs av ett samtal för att diskutera för- och nackdelar med den nya kemikalieskatten.

Föreläsare: Moderator: Pernilla Rendahl, the FRAM centre at the University of Gothenburg Åsa Romson, Member of Parliament, Chairman of the EU Committee (MP) Mikael Karlsson, President, The European Environmental Bureau Susann Lundström, Partner KPMG Lena Odelberg, Tax Attorney, Volvo

Datum: 2017-07-04

Tid: 12:00 - 13:00

Kategorier: Naturvetenskap

Arrangör: The FRAM Centre

Plats: Almedalen 2017

Evenemangslänk: Läs mer om Ny svensk kemikalieskatt på elektronik - till vilken nytta?

Kontaktperson: Dr. Åsa Arrhenius

Sidansvarig: Robert Karlsson|Sidan uppdaterades: 2015-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?