Osynlig, livsviktig - luften!

Föreläsning

Välkommen till en populärvetenskaplig föreläsning av årets Sixten Heyman-pristagare, professor Ilona Riipinen från Stockholms universitet.

Ilona Riipinen får priset för sin forskning inom atmosfäriska aerosolpartiklar, partiklar i luften som påverkar såväl vår hälsa som molnen.

I förläsningen berättar hon om hur atmosfäriska processer får betydelse för bland annat luftkvalitet och klimatförändring. Hennes upptäckter inom atmosfäriska fasövergångar, speciellt aerosol- och molnbildning, har bidragit till mer förståelse för kopplingen mellan ekosystem, mänskliga aktiviteter och klimat.

Många partiklar är dåliga för vår hälsa. De orsakar sjukdomar och för tidig död. Ilona Riipinen skapar modeller för hur vi kan räkna ut konsekvenserna av olika utsläpp och eventuellt bidra till stadsplanering.

- Vi vill förstå atmosfärens självrenande förmåga och ta fram fakta så att vi kan ta bättre beslut, säger hon.

Missa inte tillfället att ta del av denna spännande forskning!

Vad? Populärvetenskaplig föreläsning
Var? Torgny Segerstedtsalen, Vasaparken, Universitetsplatsen 1
När? 2 maj kl. 17-18
Hur? Fri entré och ingen anmälan krävs