Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Populärvetenskaplig föreläsning: Synliga och osynliga hot mot våra hav

Föreläsning

Våra oändliga hav har under mycket lång tid ansetts klara utsläpp av olika slag. Olja och plast finns fortfarande på våra stränder som synliga bevis på detta.

Allt kan vi dock inte se med ögat och haven innehåller också olika kemikalier som miljögifter och läkemedelsrester. Även plast förekommer som mikroskopiska partiklar. Föreläsningen visar exempel på olika kemiska hot mot våra hav och speciellt situationen i Västerhavet och innehåller också förslag på vad vi kan göra bättre.

Föreläsare: Mats Tysklind är professor vid Kemiska institutionen, Umeå universitet. Han bedriver forskning om såväl gamla som nya miljögifters beteende i miljön. Ett speciellt intresse är föroreningar i mark och vatten och att utifrån miljögifters inneboende egenskaper förstå hur de transporteras, omvandlas och tas upp av olika organismer. Vidare studerar han grundläggande processer för utveckling av ny miljöteknik för förorenad mark och vatten. Exempel på ämnen som Mats studerar är dioxiner, läkemedel and biocider. Mats är uppvuxen på Tjärnö och Saltö.

Datum: 2019-08-01

Tid: 18:00 - 18:45

Kategorier: Populärvetenskap, Naturvetenskap, Miljö

Arrangör: Lovéncentret Tjärnö

Plats: Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö

Evenemangslänk: Läs mer om Populärvetenskaplig föreläsning: Synliga och osynliga hot mot våra hav

Kontaktperson: Martin Larsvik

Telefon: 031-786 96 21

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?