• Fåglar i städer måste vara smarta eller fortplanta sig snabbt

[2020-04-02] För att vara framgångsrika i stadsmiljöer måste fåglar antingen ha stora hjärnor eller fortplanta sig många gånger under sin livstid säger en ny studie av ett internationellt forskarteam, med forskare från bland annat Göteborgs universitet och University College London (UCL).

• Växter reagerar på ljus inom bråkdelen av en sekund

[2020-03-31] Forskare har upptäckt intrikata strukturella förändringar i proteinmolekyler som kallas för fytokromer som visar hur växter och bakterier uppfattar ljus.

• Studenter ska undersöka lokala effekter av covid-19

[2020-03-25] Vårens fallstudiekurs i hållbar utveckling har i år fått ett nytt fokus. Studenterna ska nämligen studera vilka lokala och regionala effekter myndigheternas strategier för att minska spridning av covid-19 får, med fokus på hållbar utveckling. - Det här är ett 'real-time' problembaserat projekt, och det ska bli väldigt intressant att se vad de kommer fram till, säger ekosystemforskaren Louise C. Andresen, som är en av lärarna på kursen.

• KAW-anslag till matematisk grundforskning i Göteborg

[2020-03-24] Institutionen för matematiska vetenskaper, som verkar inom både Göteborgs universitet och Chalmers, får i år två anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses matematikprogram. Universitetslektor Anders Södergren får medel för att rekrytera en forskare från utlandet, och Gerard Freixas i Montplet rekryteras som gästprofessor.

• Nu firas matematiken, Einstein och talet pi

[2020-03-14] Den 14 mars firas för första gången internationella matematikdagen runtom i världen. En dag som sammanfaller med Albert Einsteins födelsedag och internationella pi-dagen. En dag som matematikern Marija Cvijovic på Göteborgs universitet definitivt kommer att fira.

• Utvecklat metod till skydd för hotade ålgräsängar

[2020-03-13] Genom en ny metod har forskare kunnat identifiera vilka ålgräsängar vid svenska kuster som är särskilt känsliga och värdefulla, samt vilka ängar som bör restaureras inför framtiden.

• Nya Skagerak färdigställs i Göteborg

[2020-03-12] Göteborgs universitet tar idag över ägandet av nya fartyget Skagerak. Det innebär att fartyget nu kommer att bogseras till Göteborg för färdigställande.

• Fågelfamiljen astrilders släktträd nu rekonstruerat

[2020-03-10] Nu har forskare vid Göteborgs och Uppsala universitet publicerat den hittills mest omfattande studien av släktträdet för fågelfamiljen astrilder (Estrildidae). Gruppen omfattar några av de mest populära burfåglarna.

• 15 miljoner till hållbar fiskodling på land

[2020-03-09] En av vår tids största utmaningar är en hållbar livsmedelsproduktion. Miljövänlig odling av lax i recirkulerande anläggningar kan vara en del av lösningen. Nu har Göteborgs Universitet, IVL Svenska miljöinstitutet, Innovatum, SLU och Smögenlax AB fått 15 miljoner kronor för att bygga en forsknings- och utvecklingsanläggning i Sotenäs.

• Nationell vattenbrukskonferens i Åhus

[2020-03-09] Mat från sjöar och hav, ¿sjömat¿, är den starkast växande livsmedelssektorn i världen. Den 10-11 mars samlas det svenska vattenbrukets aktörer i Åhus för att diskutera de möjligheter och utmaningar som branschen står inför. Hållbar foderförsörjning, regelförenklingar och statliga satsningar är några av programpunkterna.