• Ny docent forskar om sjömat

[2018-02-15] Tre frågor till Friederike Ziegler som antagits som oavlönad docent i marin ekologi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Undersöker isarnas betydelse för klimatet

[2018-02-15] En forskningsexpedition till Antarktis kommer att studera vad som lever under Antarktis flytande glaciärer. -Vi vill ta reda på vilka arter som lever under isen och försöka förstå vad som händer när isen försvinner från tidigare istäckta bottnar i Antarktis, säger Thomas Dahlgren, forskare från Göteborgs universitet.

• Plastindustrin läcker mängder av mikroplast

[2018-02-14] Miljontals plastpellets läcker ut i miljön från tillverkningsområdet i Stenungssund. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet. Och trots flera internationella och nationella regelverk fortsätter läckagen.

• Ny struktur upptäckt i mänskliga spermiesvansar

[2018-02-12] För att en spermie ska kunna simma och ett barn bli till behövs en väl fungerande spermiesvans. Genom att använda cryo-elektrontomografi har forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare i USA, hittat en helt ny nano-struktur inne i spermiernas svansar.

• Ny docent i beräkningsbaserad kemi

[2018-02-08] Tre frågor till Samuel Genheden som antagits som oavlönad docent i beräkningsbaserad kemi vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Ny docent i matematik

[2018-02-07] Tre frågor till Magnus Goffeng som antagits som oavlönad docent i matematik vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Film om doktorandkurs i hållbart vattenbruk

[2018-02-06] I oktober 2017 samlades dokorandstudenter från hela världen för att studera hållbabart vattenbruk. Möt några av deltagarna i den här filmen från SWEMARC.

• Synliggör medeltida kyrkoarkitektur

[2018-02-06] Kyrkoarkitektur från 1100-talet lyfts nu fram i nya studier från Göteborgs universitet. Genom att datera virket i taken och undersöka fem kyrkor i Västergötland har den tidigmedeltida arkitekturen blivit synlig. Det handlar om våra allra äldsta rum.

• Utvecklar nya statistiska modeller för spatial data

[2018-02-05] Tre frågor till David Bolin som antagits som oavlönad docent i matematisk statistik vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

• Kontrollerar optik med magnetfält

[2018-01-26] Forskare vid bland annat Göteborgs universitet har lyckats få en glasskiva belagd med nanomaterial att fungera som optik som är justerbar i realtid. - Det här öppnar för helt nya möjligheter att skapa ultratunna optiska komponenter vars egenskaper kan förändras med en knapptryckning, säger Alexander Dmitriev, professor vid Göteborgs universitet.