• Sixten Heymans pris till forskning om den osynliga, livsviktiga luften

[2019-03-08] Mottagare av Sixten Heymans pris 2019 är professor Ilona Riipinen från Stockholms universitet. Hon får priset för sin forskning inom atmosfäriska aerosolpartiklar, partiklar i luften som påverkar såväl vår hälsa som molnen.

• Studier av luftens kemi

[2019-03-07] Luften omkring oss kan innehålla en mängd olika ämnen som kan skada vår hälsa eller påverka miljön. En typ av luftförorening är små partiklar, som till exempel smogg eller rökpartiklar. Hur sådana partiklar bildas i luften är fokus för en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

• Omdefinierar livets släktträd

[2019-03-06] En ny metod för att analysera genetiska data visar att förhållandet mellan levande arter, från bakterier till växter och djur, skiljer sig från vad forskarvärlden tidigare trott. Till exempel verkar vissa växter och djur ha utvecklats senare än vad som tidigare uppskattats.

• Pionjär tar sig under "Domedagsglaciären"

[2019-03-04] Som den första i världen har nu den svenska förarlösa undervattensfarkosten Ran tagit sig in under Thwaites glaciär, som också kallas Domedagsglaciären. Polarforskare Anna Wåhlin gläds åt nya och spännande data.

• Nyupptäckt protein viktigt vid reparation av DNA

[2019-03-01] Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt ett nytt protein som de anser har stor betydelse för möjligheten att reparera DNA. Forskningsresultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

• Ny upptäckt kan ge bättre grödor

[2019-02-26] En forskare vid Göteborgs universitet har i samarbete med en forskargrupp vid universitetet i Oxford i Storbritannien upptäckt ett kontrollsystem som styr växters kloroplaster, en upptäckt som kan bidra till utvecklingen av bättre grödor.

• Små djur med stor påverkan

[2019-02-21] Hoppkräftor, som är världens vanligaste djur, släpper ut unika ämnen i havet. Ämneshalterna är tillräckligt höga för att påverka havets näringsväv, visar ny forskning från Göteborgs universitet. Studierna visar också att växtplankton i havet upptäcker hoppkräftornas speciella doft och gör sitt yttersta för att undvika att bli uppätna.

• Renässans för hantverkstillverkat murbruk

[2019-02-21] För att anpassa murbruk till nya byggnadsmaterial och industriella metoder förändrades under 1900-talet innehållet i mur och putsbruk. Förändringen innebar att kunskap om historiska material och metoder för framställning av bruk gick förlorad. Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att historiska bindemedel och bruk är möjligt att framställa och använda i nutida putsrestaureringar.

• Ny partikeldetektor ökar möjligheter för grundforskning

[2019-02-19] En student vid institutionen för fysik har, tillsammans med svenska och tyska forskare, utvecklat en neutralpartikeldetektor baserad på grafen. Den nya partikeldetektorn förbättrar förutsättningarna för detektion av neutrala partiklar.

• Ny rapport om mikroplasters skadlighet

[2019-02-19] I en ny rapport konstateras att än så länge utgör platspartiklar i miljön inte någon stor risk för människa eller miljö. Men nuvarande kunskapsläge är begränsat, och situationen kan förvärras om plastföroreningar fortsätter att öka i nuvarande takt, enligt författarna.