• Antarktis isväggar är klimatvakter inför framtiden

[2020-02-26] Antarktis inlandsis innehåller vattenmängder som kan höja vattenståndet globalt med flera meter. En ny studie, som publiceras i tidskriften Nature, visar att glaciärers isväggar har stor betydelse för klimatet genom att förhindra havsuppvärmning och avsmältning av glaciäris.

• Stormarna en förklaring till stora regnmängder

[2020-02-25] SMHI varnar för höga vattenflöden i flera län och vattennivåerna fortsätter att stiga i vattendrag i Halland och Blekinge. I Nissan och Lagan är vattenflödena på en nivå som dyker upp i snitt vart femtionde år.

• Formar framtiden för AI-forskning på aktiv materia

[2020-02-25] Nu presenterar forskare riktlinjer för hur aktiv materia, som celler och mikroorganismer, bäst kan studeras med hjälp av maskininlärningstekniker. Riktlinjerna kan hjälpa andra att navigera inom det nya området, som genomgripande kan förbättra forskningen inom aktiv materia.

• Våra energisystem påverkas av klimat med ökat extremväder

[2020-02-18] Klimatförändringar med tilltagande stormar och värmeböljor, får också följder för vår energiförsörjning. Ett internationellt forskarlag har nu tagit fram en ny metod för att beräkna hur extremväder inverkar på energisystemen.

• Ny handbok för odling av havskräfta

[2020-02-14] Nu har forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskarkollegor i Storbritannien och Irland, tagit fram en handbok för hur man odlar havskräftsyngel.

• Algoritm lär sig diagnostisera genetisk sjukdom

[2020-02-13] Genom att träna en algoritm med hjälp av patientdata har nu forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Portugal, hittat ett sätt att uppskatta sannolikheten för om en patient lider av en vanlig genetisk sjukdom eller inte.

• Algodling lönsamt i Sverige

[2020-02-12] Storskaliga odlingar av alger till havs har förutsättningar att bli en ny industri i Sverige ¿ en industri som samtidigt skapar miljönytta. Beräkningar från forskare vid bland annat Göteborgs universitet och KTH visar att kostnaderna för en odling är åtta miljoner kronor över tio år, medan intäkterna under samma period uppskattas till långt över det dubbla.

• Bilden av Lödöse gamla kloster växer fram

[2020-02-10] Vad finns under jorden där Lödöse gamla kloster en gång stod? Hur såg det ut i mitten av 1200-talet när Lödöse dominikanerorden tog över en gammal övergiven kyrka och byggde om den till kloster? Det undersöker nu en student och personal från institutionen för geovetenskaper och institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet tillsammans med teknikkonsultbolaget COWI.

• Arvsmassan kartlagd för invasiva arten svartmunnad smörbult

[2020-02-10] Nu har ett internationellt forskarlag, med forskare från Göteborgs universitet, kartlagt genomet hos den svartmunnade smörbulten. Studierna ger nya viktiga verktyg för att förstå invasiva arters framgång och möjlighet att bättre kunna bedöma smörbultens kapacitet för fortsatt spridning.

• På väg att hitta salttåligt vete

[2020-02-07] Eftersom antalet salta jordar ökar på grund av klimatförändringarna finns ett behov av att hitta odlingsbara grödor som tål salt. Forskare vid Göteborgs universitet är nu en god bit på väg mot det mål