• Långvarig hetta drabbar barn på förskolor

[2019-06-19] Värmeböljan sommaren 2018 förde inte bara med sig skogsbränder utan innebar också problem för gamla och unga. Nu visar nya studier från Göteborgs universitet att hetta begränsar förskolebarns utelekar eftersom många gårdar inte kan ge tillräckligt med skugga.

• Inspirerande studieresa till Cern

[2019-06-18] För femte året i rad har fysikstudenter och blivande fysiklärare fått möjlighet att åka på studieresa till CERN i Genève.

• En ny kraft för optiska pincetter upptäckt

[2019-06-18] När man studerar biologiska celler med optisk pincett är ett stort problem den skada som verktyget orsakar cellen. Giovanni Volpe, forskare vid Göteborgs universitet, har upptäckt en ny typ av kraft som rejält minskar den optiska pincettens ljusanvändning - och förbättrar experiment på alla typer av celler och partiklar.

• Så ska fritidsbåtarnas utsläpp minska

[2019-06-17] Båtlivet är en viktig del av mångas semester och fritidsaktiviteter, men fritidsbåtmotorers avgaser kan i trafikerade områden påverka miljön negativt. Avgaserna från motorerna går till stor del orenade rakt ut i vattnet. På en workshop för representanter för båtfolk, näringsliv, myndigheter och universitet diskuterades vad som behöver göras för att minska fritidsbåtarnas skadliga miljöpåverkan.

• Sjögurka testas som vattenrenare vid odling av fisk

[2019-06-17] Att odla fisk, skaldjur och andra marina arter bidrar till hållbara lösningar för matförsörjningen. En betydelsefull art inom vattenbruk är sjögurkan, som kan förbättra vattenkvaliteten i odlingar, något som nu för första gången testas i Sverige.

• Återupptäcker arter i svunnet landskap

[2019-05-29] Mattias Lindholm är Sveriges enda ljunghedsforskare. I en ny doktorsavhandling bidrar han med kunskap om ljunghedars artrikedom och betydelse för det svenska landskapet.

• Ny studie om mikroplasts påverkan på fisk

[2019-05-22] FN har identifierat plastföroreningar i havet som en av världens största miljöutmaningar. En ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet har undersökt vilka effekter plastbitar på några tusendels millimeter har på fisk.

• Giftig klängmanet en ovälkommen gäst på västkusten

[2019-05-22] Förra sommaren kom flera rapporter från badgäster på västkusten om en ny sorts manet som de badande hade bränt sig på. Nu har maneten identifierats av forskare vid Göteborgs universitet.

• Prestigefullt europeiskt pris till svenska kulturvårdare

[2019-05-21] Kulturvårdare vid Göteborgs universitet, som deltagit i restaureringen av den medeltida tiondeboden i Ingatorp, är en av vinnarna till det prestigefyllda European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2019.

• Biologisk mångfald: Dags att göra skillnad!

[2019-05-15] Pressinbjudan ¿ seminarium FN:s kunskapsplattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, släppte den 6 maj en rapport om tillståndet för världens biologiska mångfald. Rapporten beskriver situationen som allvarlig och på sina håll mycket allvarlig. På Biologiska mångfaldens dag den 22 maj kommer Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier hålla ett seminarium om IPBES nya rapport och dess innebörd för Sverige.