• Nya arter upptäckta på 5000 meters djup

[2018-07-17] Nya arter av ryggradslösa djur har upptäckts av forskare under en expedition som undersökte djurlivet i Stilla havet. Helena Wiklund och Thomas Dahlgren från Göteborgs universitet är två av deltagarna i projektet, tillsammans med forskare från Storbritannien och USA.

• Utrotade och levande däggdjur kartlagda - kan hjälpa till att förstå biologisk mångfald

[2018-07-16] Alla de närmare 6 000 nu levande och nyligen utrotade däggdjursarter har kartlagts i en ny databas. Med hjälp av databasen kan vi få reda på hur dessa djur hade levt om människan inte stört deras utbredning. Den kan också ge svar på var i världen det finns bäst förutsättningar för att återställa förlorad biologisk mångfald.

• Odlarna visar vägen till väl fungerande vattenbruk

[2018-06-21] Komplicerade tillståndskrav och en lagstiftning som inte är uppdaterad är några av de utmaningar som vattenbruksentreprenörer ställs inför, visar ny forskning från Göteborgs universitet. Den nya forskningsstudien lyfter fram de viktigaste utmaningarna för vattenbrukarna och ger förslag på lösningar.

• Evolutionen kan rädda musslor från havsförsurning

[2018-06-20] Musslor och ostron kan drabbas av ett allt surare hav eftersom de har skal av kalciumkarbonat. Hur mussellarver reagerar på miljöförändringar, och deras möjlighet att anpassa sig till lägre pH-värden, har stor betydelse för överlevnaden, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

• Svensk algodling bidrar till fossilfri framtid

[2018-06-18] Proteintillskott, finkemikalier och bioplast. Makroalger har många användningsområden och nya utvecklas i snabb takt. I måndags inleddes en internationell algkonferens på Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad.

• Ökad kunskap hos fritidsbåtsägare ger bättre havsmiljö

[2018-06-18] Med egen båt ökar möjligheten att nå fina bad och stränder i skärgården. Men rekreation med fritidsbåtar kan också påverka våra kuster och hav. En ny doktorsavhandling framhåller hur fritidsbåtsägare kan använda havet på ett mer hållbart sätt.

• Biologisk fotosyntes filmad i realtid

[2018-06-15] En internationell forskargrupp, där forskare från Göteborgs universitet ingår, har använt röntgenlaser för att spela in en av de allra snabbaste biologiska processerna. I den färdiga molekylfilmen visas det hur en retinalmolekyl aktiveras med hjälp av ett energiöverförande protein. Röntgenfilmen, som nu publiceras i Science, visar en av biologins snabbaste mekanismer.

• Nu satsas miljoner på åtgärder för hotat ålgräs

[2018-06-14] I södra Bohuslän har närmare åttio procent av allt ålgräs försvunnit de senaste tio åren. Det är ett stort problem eftersom ålgräsängar är viktiga uppväxtmiljöer for fiskar och även stabiliserar bottnarna och gör vattnet klart. Nu satsar Havs - och vattenmyndigheten (via anslag 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljön), tillsammans med Europeiska havs- och fiskerifonden, 11 miljoner kronor i ett nytt fyraårigt projekt för att forskare från länsstyrelsen och Göteborgs universitet tillsammans ska utveckla nya metoder för att rädda ålgräset.

• Östersjöns sediment läcker mer kol än forskarna tidigare trott

[2018-06-11] Sedimenten i Östersjön begraver betydligt mindre organiskt kol än vad forskarna tidigare trott. Det visar nya studier från Göteborgs universitet. Den nya kunskapen kan leda till att prognoser om Östersjöns förmåga att ta upp koldioxid kan behöva revideras.

• Marin evolutionsbiologi i fokus

[2018-06-05] I mitten av maj samlades forskare och experter inom marin evolutionsbiologi från hela världen i Strömstad för att presentera forskningsresultat och dela idéer med varandra. Det var första gången det ordnades en särskild konferens för just marin evolutionsbiologi.