• Bemästrande av evolutionens kraft belönas med Nobelpris

[2018-10-04] Enzymer och antikroppar står i fokus för årets Nobelpris i kemi. Och de tre forskare som delar på priset får det för att de har "bemästrat evolutionens kraft". - Oväntat, men inte oförtjänt, säger Anders Blomberg, professor vid Göteborgs universitet.

• Berg skapar biologisk mångfald

[2018-10-02] Berg är bland de mest artrika ställena på jorden, men forskare har länge kämpat för att förstå varför de är så viktiga för att skapa hög artrikedom. Ett internationellt forskarlag lett av Alexandre Antonelli på Göteborgs universitet kastar nu nytt ljus över denna fråga.

• Nobels fysikpris till revolutionerande laserfysik

[2018-10-02] 2018 belönas två uppfinningar som har revolutionerat laserfysiken med Nobelpriset i fysik. Dels ges priset till forskaren bakom den optiska pincetten, dels till forskarna bakom en metod som gör det möjligt att alstra högintensiva, ultrakorta optiska pulser. - Välförtjänta priser och fantastiskt roligt att också en kvinna får nobelpriset i fysik, säger Raimund Feifel, professor i fysik vid Göteborgs universitet.

• Maria Sundin kommenterar årets Nobelpris i fysik i SVT

[2018-09-27] Fyra frågor till Maria Sundin som medverkar i SVT när årets Nobelpris i fysik kungörs i direktsändning.

• Högre växter tar över ett varmare Arktis

[2018-09-26] Lågvuxna gräs, örter och buskar kännetecknar Arktis, men nya, mer högresta växtarter har börjat sprida sig och ta över i området. Det har resulterat i en generell ökning av höjden på tundravegetation de senaste tre decennierna, rapporterar ett internationellt forskarteam i tidskriften Nature. Forskare vid Umeå, Göteborgs och Lunds universitet samt Sveriges Lantbruksuniversitet har deltagit i studien.

• Marin ekolog tilldelas forskningspriset 2018

[2018-09-26] Naturvetenskapliga fakultetens forskningspris 2018 tilldelas marin ekologen Anna Godhe vid institutionen för marina vetenskaper. Hennes forskning handlar om växtplanktonekologi och evolution.

• Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris till läkemedelskemist

[2018-09-26] Kristina Luthman, professor i läkemedelskemi vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, har utsetts till mottagare av Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2018.

• Ostron från skilda platser reagerar olika på klimatförändringar

[2018-09-26] Vissa växter och djur är mer toleranta inför klimatförändringar än andra. Nu visar ny internationell forskning, där forskare från Göteborgs universitet deltagit, att ostron som lever i olika miljöer utsätts för olika stressnivåer och därmed blir olika tåliga inför den globala uppvärmningen.

• Avhandlingspris till kulturvårdaren Kristina Linscott

[2018-09-25] Naturvetenskapliga fakultetens avhandlingspris 2018 tilldelas Kristina Linscott vid institutionen för kulturvård. Genom att kombinera olika byggnadsarkeologiska undersökningsmetoder med arkitekturanalys och noggrann dendrokronologisk empiri förnyar Kristina Linscott sitt forskningsfält med ny kunskap om medeltida kyrkoarkitektur.

• Gunnar Almevik tilldelad pris som Årets byggnadsvårdare 2018

[2018-09-19] Tre priser delades ut i kategorierna: Försvara, Vårda och Utveckla, när Svenska Byggnadsvårdsföreningen arrangerade sitt årliga branschmingel på Sveateatern i Sundsvall. Gunnar Almevik fick ta emot utmärkelsen som Årets Byggnadsvårdare 2018 i kategorin Utveckla.