• Hundratals elever till årets "Fönster mot naturvetenskap"

[2019-10-17] Den 23-24 oktober kommer närmare niohundra elever från årskurs tre besöka Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet för att lyssna på föreläsningar, göra laborationer och ställa frågor.

• "Mycket energi med en liten enhet"

[2019-10-09] Årets nobelpris i kemi går till de tre forskarna John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino för utvecklingen av litiumjonbatterier. - Priset belyser nyttan av grundläggande forskning inom elektrokemi för utveckling av produkter som vi använder i vardagen, säger Zareen Abbas, docent i oorganisk kemi vid Göteborgs universitet.

• "Hjälper oss förstå hur universum har utvecklats"

[2019-10-08] Nobelpriset i fysik år 2019 tilldelas tre forskare för bidrag till förståelsen för universums utveckling och för jordens plats i universum.

• Swedish Algae Factory vinnare i stor internationell tävling

[2019-10-08] Swedish Algae Factory, som grundats av Angela Wulff, forskare vid Göteborgs universitet samt Sofie Allert tidigare student vid Chalmers, har vunnit en av världens största tävlingar i hållbart entreprenörskap.

• "Ett grundforskningsmässigt superbra pris"

[2019-10-08] Mottagarna av årets Nobelpris i fysiologi eller medicin har identifierat hur celler anpassar sig till varierande syrenivåer - ett livsnödvändigt molekylärt maskineri. Upptäckterna beskrivs som banbrytande.

• Naturen som förebild i design av "smarta" partiklar

[2019-10-01] Giovanni Volpe, docent i fysik vid Göteborgs universitet, har fått anslag för att designa konstgjorda "organismer" som ska kunna utföra uppgifter i grupp. Projektet Active Matter Goes Smart har tilldelas 37 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

• Professor Ulf Molau en av huvudförfattarna till ny IPCC-rapport

[2019-09-25] Idag, den 25 september, släpper FN:s klimatpanel rapporten Ocean and Cryosphere in a Changing Climate. Svensk rapportförfattare är Ulf Molau, professor i växtekologi vid Göteborgs universitet, som skrivit kapitlet High mountains om klimatförändringarna i bergskedjorna.

• Biolog tilldelas forskningspriset 2019

[2019-09-23] Naturvetenskapliga fakultetens forskningspris 2019 tilldelas Christine Bacon vid institutionen för biologi och miljövetenskap. Hennes forskning är inom växtsystematik handlar om att visa på makroevolutionära mönster genom att kartlägga utrotningshotade arter i tropisk regnskog.

• Pedagogiskt pris för programvara som hjälper studenters lärande

[2019-09-23] Stellan Östlund, professor i fysik och Hampus Linander systemutvecklare vid institutionen för fysik, har utsetts till mottagare av Naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2019. De tilldelas priset för att ha utvecklat en programvara som stöttar studenters förståelse och ger snabb återkoppling i deras lärandeprocess.

• Samarbetsavtal mellan Göteborgs universitet och AstraZeneca

[2019-09-23] AstraZeneca har tecknat ett samarbetsavtal med Göteborgs universitet kring den avancerade analystekniken ¿Dynamic Nuclear Polarization¿ (DNP-NMR). Syftet med samarbetet, där de båda avtalsparterna gemensamt investerar i ett så kallat DNP-NMR instrument, är att korta utvecklingstiden och ytterligare förbättra kvalitén på nya läkemedel.