Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Våra energisystem påverkas av klimat med ökat extremväder

  [2020-02-18] Klimatförändringar med tilltagande stormar och värmeböljor, får också följder för vår energiförsörjning. Ett internationellt forskarlag har nu tagit fram en ny metod för att beräkna hur extremväder inverkar på energisystemen.

 • Ny handbok för odling av havskräfta

  [2020-02-14] Nu har forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskarkollegor i Storbritannien och Irland, tagit fram en handbok för hur man odlar havskräftsyngel.

 • Algoritm lär sig diagnostisera genetisk sjukdom

  [2020-02-13] Genom att träna en algoritm med hjälp av patientdata har nu forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från Portugal, hittat ett sätt att uppskatta sannolikheten för om en patient lider av en vanlig genetisk sjukdom eller inte.

 • Algodling lönsamt i Sverige

  [2020-02-12] Storskaliga odlingar av alger till havs har förutsättningar att bli en ny industri i Sverige ¿ en industri som samtidigt skapar miljönytta. Beräkningar från forskare vid bland annat Göteborgs universitet och KTH visar att kostnaderna för en odling är åtta miljoner kronor över tio år, medan intäkterna under samma period uppskattas till långt över det dubbla.

 • Bilden av Lödöse gamla kloster växer fram

  [2020-02-10] Vad finns under jorden där Lödöse gamla kloster en gång stod? Hur såg det ut i mitten av 1200-talet när Lödöse dominikanerorden tog över en gammal övergiven kyrka och byggde om den till kloster? Det undersöker nu en student och personal från institutionen för geovetenskaper och institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet tillsammans med teknikkonsultbolaget COWI.

 • Arvsmassan kartlagd för invasiva arten svartmunnad smörbult

  [2020-02-10] Nu har ett internationellt forskarlag, med forskare från Göteborgs universitet, kartlagt genomet hos den svartmunnade smörbulten. Studierna ger nya viktiga verktyg för att förstå invasiva arters framgång och möjlighet att bättre kunna bedöma smörbultens kapacitet för fortsatt spridning.

 • På väg att hitta salttåligt vete

  [2020-02-07] Eftersom antalet salta jordar ökar på grund av klimatförändringarna finns ett behov av att hitta odlingsbara grödor som tål salt. Forskare vid Göteborgs universitet är nu en god bit på väg mot det mål

 • Ingen snö, ingen kyla, ingen vinter - ska det vara så här?

  [2020-01-28] Antalet timmar under fryspunkten har denna vinter varit få här på västkusten samtidigt som det på många håll finns tecken på vår som vi inte vill se i januari. Det går inte utifrån en vinter säga om vädret beror på klimatförändringarna, men den vädertyp vi ser just nu kan vi förvänta oss mer av i takt med att temperaturerna stiger.

 • Hållbar odling av havskatt - Lisa Jönsson Bergman till Sankt Petersburg

  [2020-01-28]

 • Snuttan Sundell och de blå näringarna till kunglig akademi

  [2020-01-23] Snuttan Sundell och de blå näringarna till kunglig akademi

Fler nyheter

Naturvetenskap/GU på Twitter

Läs nyheter som RSS

Med hjälp av RSS kan du hålla dig uppdaterad med senaste nytt från Naturvetenskapliga fakulteten. Med denna teknik får du endast nyhetsrubriker och ingresser i kronologisk ordning.

För att läsa nyheter i RSS (Rich document format Site Summary), behöver du en RSS-läsare. Det enklaste är att läsa RSS-flöden i en vanlig webbläsare. 

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?