• Förluster av skog gynnar vissa arter medan andra förlorar

[2020-06-24] Det sker långtgående effekter på den globala biologiska mångfalden när skogsytor försvinner i allt högre takt. Det visar en ny internationell studie, där forskare från Göteborgs universitet deltar.

• Okända havsströmmar har observerats med sälars hjälp

[2020-06-23] Genom att använda toppmoderna havsrobotar och vetenskapliga sensorer, kopplade till sälar, har marina forskare vid Göteborgs universitet för första gången observerat små och energiska havsströmmar i Södra ishavet.

• Tropiska cykloner vid Mekongfloden blir kraftigare

[2020-06-18] Kring Mekongfloden, som är världens tionde längsta flod, bor 70 miljoner människor. Området kommer i framtiden att drabbas av allt kraftigare tropiska cykloner med extrema vindar, stora regnmängder och översvämningar som följd, vilket riskerar ställa till stor skada. Det visar en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

• Grundvatten övervakas bättre och billigare med ny metod

[2020-06-17] Sverige har gott om dricksvatten - i alla fall än så länge. Flera år av torka, här såväl som i hela Europa, har dock visat på vikten av att ta vara på vattenresurser på ett hållbart sätt. Nu presenteras nya och bättre metoder för övervakning av grundvatten i en doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

• Nu ska vi återskapa korallrev i Kosterhavet

[2020-06-15] Idag finns två små områden med levande ögonkorallrev i Sverige. Det ena i Kosterhavets nationalpark, det andra i Väderöarnas naturreservat. Tidigare fanns korallrev på åtminstone fyra platser till. Nu ska vi placera ut konstgjorda revstrukturer i havet för att våra svenska koraller ska få en chans att återhämta sig.

• Mer information från biologiska data med nya nätverksmodeller

[2020-06-12] Dagens avancerade metoder inom biologisk forskning kan på en dag generera lika mycket data som tidigare upptog ett helt forskarliv. Men för att inte drunkna i data krävs att de statistiska metoderna är lika avancerade. Nu presenteras tre nya metoder för statistisk tolkning av data i en ny doktorsavhandling.

• Palsmyrar i norra Sverige försvinner i allt snabbare takt

[2020-06-11] Klimatet i Subarktis förändras till följd av den globala uppvärmningen. Enligt en ny studie från Göteborgs universitet leder uppvärmningen till att permafrosten i stora våtmarksområden, så kallade palsmyrar, tinar. Följderna blir att utsläppen av växthusgasen metan ökar och att livsmiljöer för växter, djur och människor förändras.

• Blöt vår och solig sommar ger nyttigare och mer hållbara äpplen

[2020-06-10] För att vi ska ha svenska äpplen till jul krävs förutom goda lagringsmöjligheter, att äpplena är av god kvalitet och kan stå emot mögel. Sommarvädret är viktigt, men det finns också det som äppelodlare kan ta till för att få fina och hållbara äpplen, enligt en ny doktorsavhandling från Göteborgs universitet.

• Fira nationaldagen med att bekämpa lupiner

[2020-06-05] Den 6 juni är inte bara Nationaldagen utan även stora lupinkämpardagen. Blomsterlupinen ses av många som en vacker färggrannväxt men den skapar en hel del problem för naturen. Åslög Dahl, forskare och lärare i botanik vid Göteborgs universitet förklarar varför.

• Miljövänliga tätningsmedel undersöks i nya studier

[2020-06-01] Nya tätningsmaterial, som kan ersätta material som det skandalomsusade tätningsmedlet Rhoca-Gil, undersöks nu i nya studier i en doktorsavhandling från Göteborgs universitet.