• DNA-teknik avslöjar putsarfiskar på rymmen

[2020-05-26] Fiskar som rymmer från fiskodlingar kan sprida sjukdomar, parasiter och sämre anpassade gener till sina vilda artfränder. Därför finns det regelverk som ska förhindra att odlad lax rymmer. Men små skärsnultror, som används som putsarfiskar för att hålla laxen frisk, omfattas inte av dessa regler. Det kan få allvarliga ekologiska konsekvenser, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

• SMHI och Göteborgs universitet studerar hur vinden varierar i Sverige

[2020-05-25] SMHI och Göteborgs universitet ska tillsammans öka kunskapen om hur vindar i Sverige har varierat och vad det beror på. Kunskapen är värdefull för flera samhällssektorer på vägen mot ett hållbart samhälle och kan också bidra till ökad förståelse för hur vindar kan komma att variera i framtida klimat i Sverige.

• Rekordstor restaurering av ålgräs vid Koster

[2020-05-20] I sommar görs den största återplantering av ålgräs som någonsin genomförts i Sverige och Norden när 64 000 skott planteras ut i Kosterhavet. Restaureringsmetoderna som används är framtagna i Per Moksnes forskningsgrupp Zorro, på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

• Lär dig laga mat med alger, en av framtidens råvaror

[2020-05-20] Nu bjuder stjärnkocken Louise Johansson, tillsammans med bland annat forskare vid Göteborgs universitet, in alla matintresserade att delta i en timslång cookalong på Instagram. På receptet står fisksoppa med blåstång och rörhinna.

• Kulturvårdare rekonstruerar Södra Råda kyrka

[2020-05-19] Den medeltida timmerkyrkan i Södra Råda, ett kulturarv som förstördes i en anlagd brand 2001, rekonstrueras nu i samarbete med Göteborgs universitet. Kyrkobyggnaden byggs upp till sitt ursprungliga skick, som den såg ut på 1310-talet. I dagarna färdigställs kyrkans taklag med hjälp av hantverksvetenskaplig forskning.

• Ålgräsängar återplanteras i Kosterhavets nationalpark

[2020-05-19] Ålgräsängar är oumbärliga för den biologiska mångfalden i havet. Nu ska Sveriges största restaurering av ålgräs genomföras i två vikar i Kosterhavets nationalpark.

• Odling med enkla medel

[2020-05-18] Gillar du att odla? Sitter du i karantän, vill undvika att trängas med andra på plantskolan, eller bara föredrar att använda sådant som du redan har hemma? Vi bad växtforskaren Tina Westerlund om tips på enkla saker som du kan odla utan att behöva ge dig iväg någonstans:

• Planteringar vid järnvägen - ett bortglömt kulturarv

[2020-05-18] Att strosa i en park med doftschersmin och syrener är kanske inte det första du tänker på när du tänker järnvägar. Men faktum är att parkerna och planteringarna kring järnvägsstationer hade en viktig plats i utbyggnaden av den statliga järnvägen under 1800-talets andra hälft. Om det har Anna Lindgren forskat och presenterar nu resultatet i en licentiatuppsats.

• Möjligt att observera proteiner i naturlig miljö genom ny metod

[2020-05-14] Forskare vid The Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine på Göteborgs universitet har nu utvecklat en ny metod för att undersöka proteiner i deras naturliga miljö.

• Nordiska klinkbåtstraditioner nominerade till Unescos lista över immateriella kulturarv

[2020-05-13] Hej Fredrik Leijonhufvud! I mars nominerade de nordiska länderna tillsammans nordiska klinkbåtstraditioner till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv, du doktorerar på ämnet klinkbåtbygge - vad är det?