Nya forskningsfartyget har börjat byggas

Nyhet: 2014-09-10

Se filmen från "Steel Cutting"-ceremonin i Polen.

I torsdags skars den första stålplåten till. Nu har Göteborgs universitets nya forskningsfartyg Skagerak börjat byggas på varvet i Gdynia i Polen.

Processen kallas steel-cutting och är början på det arbete som hösten 2015 ska resultera i ett färdigbyggt forskningsfartyg.

Ceremonin när det första stålstycket skärs till är av symbolisk betydelse. De första stålskivorna som skurits ut är 8 mm tjocka och cirka 20 kvadratmeter och ska sitta i förskeppets botten.

- Det känns bra att vi satt igång med steel-cutting. Det gör man ju först när man är helt klar med fartyget konstruktionsmässigt. Det är bevis för att nu kan vi börja bygga fartyget och att vi har fungerande och godkända ritningar, säger projektledaren Anders Backman.

Steel-cutting ett viktigt moment

Ett tjugotal personer från Göteborgs Universitet, varvet, underleverantörer och försäkringsbolag hade letat sig till Gdynia för att bevittna när Göteborgs universitets projektledare Anders Backman tryckte på knappen som satte igång den moderna robot som skar till stålet efter ett förprogrammerat schema.

I samband med stålskärningen genomfördes också den andra delbetalningen från Göteborgs Universitet till varvet.

Att bygget nu börjar är ett viktigt steg i fartygsprocessen. Det är först nu, när alla små detaljer i ritningarna är klara, som man kan börja skära till stålbitar på varvet.

- Vi har försökt att utforma fartyget efter önskemål från de som i framtiden kommer att använda forskningsfartyget, till exempel forskare och studenter på Göteborgs universitet samt tidigare personal på det gamla forskningsfartyget, säger Anders Backman.

Varvet Nauta Shiprepair kommer nu att bygga båten i sektioner som senare fogas samman till ett komplett fartyg.

- Nästa milstolpe i bygget kallas kölsträckning, trots att den här moderna byggmetoden inte innefattar en klassisk kölsträckning. Den milstolpen kommer antagligen att ske när 50 procent av skrovet är byggt, säger Anders Backman.

Text: Niklas Andersson och Carina Eliasson

Läs>>