Syresättningen av Byfjordens djupvatten avslutas

Nyhet: 2013-03-19

Forskningsprojektet för syresättning av Byfjorden upphör nu. Uddevalla kommun vill inte fortsätta syresättningen eftersom den anser att projektet är för dyrt och för osäkert och avstår.

Projektledningen har försökt att övertyga kommunen att fortsätta syresättningen. Projektet var ett försök som nu har upphört.

- Jag har till hundra procent försökt pusha för fortsatt syresättning för att behålla den förbättrade miljö som syresättningen skapat både i Byfjorden och i fjordsystemen utanför. Men politikerna har nu i demokratisk ordning tagit det här beslutet, säger Anders Stigebrandt, forskare vid Göteborgs universitet och forskningsledare för syresättningsprojektet.

De pumpar vid Rödön i Byfjorden, som pumpat ut syrerikt vatten från ytan till botten för att gjuta liv i Byfjorden, ska alltså inte längre vara igång. Trots att miljön i Byfjorden fått nytt liv på havsbottnen är politikerna i Uddevalla skeptiska och tycker att kostnaden för fortsatt syresättning på 800 000 kronor per år är för mycket. Kommunpolitikern och miljöpartisten Gunilla Magnusson ifrågasätter också projektet ur miljösynpunkt och anser att vattentemperatur och salthalt ändras och att det inte går att förutsäga långsiktiga konsekvenser.

Ligger det något i den kritiken?

- Att sänka salthalten är en förutsättning för att få ökad frekvens av vattenutbyten och därmed ökad inströmning av syrerikt vatten. Koljöfjordens djupvatten har lika låg salthalt utan att det verkar vara problematiskt. Det man får välja mellan i Byfjorden är lägre salthalt och syrerikt eller hög salthalt och svavelväte, säger Anders Stigebrandt, professor emeritus vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet.

Projektet i Byfjorden har varit ett försöksprojekt för det så kallade Box-projektet (Baltic Deepwater Oxygenation) i Östersjön, som syftar till att försöka syresätta Östersjöns djupvatten.

Kan det här beslutet påverka Box-projektet på ett negativt sätt?

- Nej, inte alls. Projektet var ju ett försöksprojekt och vi valde Byfjorden för att det är den fjord som är mest lik Östersjön. Syftet var att titta på olika biokemiska effekter samt inverkan på havsmiljön för att kunna dra slutsatser för Östersjön, säger Anders Stigebrandt.

Box-projektet är nu avslutat även om man fortfarande inte har gjort alla analyser som kan göras utifrån experimentdata. Detta arbete fortsätter men det kräver inte fortsatt syresättning i Byfjorden.

- Men det är ingen hemlighet att jag tycker att det hade varit väldigt intressant med fortsatt syresättning för att bland annat kunna följa den kolonisering av nytt liv i de tidigare döda bottnarna som nu igångsatts av syresättningen, säger Anders Stigebrandt

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2018-09-11