Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fem frågor till manetforskaren Lene Friis Möller

Nyhet: 2013-02-07

Fem frågor…
till manetforskaren Lene Friis Möller vid Göteborgs universitet, som nyligen representerade hundratals forskare på kungliga slottet i ett seminarium om de kungliga stiftelserna.

Vad gör de kungliga stiftelserna?

Som forskare kan man söka projektpengar ur de kungliga stiftelserna. Det finns fem olika områden som stiftelserna verkar inom; forskning, hjälpverksamhet, vård och ungdomsverksamhet, kultur samt utbildning. Årligen delas 170 miljoner ut i anslag och stipendier. Hela 800 miljoner delades ut i anslag under perioden 2006-2010. Det är hundratals forskare som genom åren varit pristagare. Jag blev tillfrågad om jag ville representera forskarna, jag var en av fyra huvudtalare. Det är jag väldig glad för!

Vilket är ditt forskningsfält?

Jag forskar om massförekomster av maneter och deras påverkan på ekosystemen. De flesta maneter äter djurplankton och det händer att många maneter förekommer på samma ställe i havet. Deras samlade födoupptag påverkar då hela födoväven, allt från mikrober till fisk. När maneterna äter upp en stor andel av djurplanktonen konkurrerar de också med fiskarna om maten.
Bland annat forskar jag om den amerikanska kammaneten som på senare år dykt upp i svenska vatten. Jag hade med mig mina kammaneter till kungliga slottet. Några stod i en stor vas på scenen och andra blev skickade runt i små burkar. För att maneterna skulle klara sig fick jag förvara dem i minibaren på hotellet ett par dagar vilket väckte en del munterhet når jag berättade om det på seminariet.

Hur blev du intresserad av just maneter?

De flesta känner till maneter från stränderna om sommaren, men få tänker på att maneter kan skapa stora problem för balansen i havet. Jag tycker det är fascinerande att något så geléartat kan ha så stora konsekvenser för ekosystemet och jag tycker det är spännande att ta redo på vilka de konsekvenserna är.

Träffade du kungafamiljen på seminariet?

Ja, jag hälsade både på kungen, drottningen och kronprinsessan och fick också prata med kungen över en kopp kaffe efter seminariet. Han var nyfiken på maneter och hade en fråga han ville ställa.

Du medverkar i en nyutkommen skrift ”Goda idéer för en bättre värld”, vad handlar den om?

Precis som seminariet så försöker skriften sätta fokus på de kungliga stiftelserna och berätta vad de uträttar.

Kontakt:
Lene Friis Möller, Institutionen för biologi och miljövetenskap
Tel: +46 (0)31 7869532, e-post: lene.friismoller@bioenv.gu.se


Foto överst: Kenneth Hellman

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?