Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hedersdoktorer på plats

Nyhet: 2008-10-24

Hedersdoktorerna David Pegg, Mats Andersson, John J Stegeman, Hans von Storch och Anthony Underwood gillar alla Göteborg.

-Forskning är det bästa som finns! Jag skulle inte kunna tänka mig något roligare att syssla med i livet! It´s a blast!!
Det var i uppsluppen stämning som fakulteternas hedersdoktorer samlades för festlunch i Ågrenska villan.

Naturvetenskapliga fakulteten utsåg i juni fem nya hedersdoktorer. I går samlades de i Göteborg, och bjöds traditionsenligt på lunch i Ågrenska villan. Mellan hederstal, pilgrimsmusslor och gott vin tog doktorerna sig tid för en pratstund om livet, forskningen och sin favoritstad Göteborg.

Det roligaste som finns

Marinekologen Anthony Underwood från Australien och University of Sydney hedras för att med nyskapande angreppssätt influerat arbetet vid Institutionen för marin ekologi. Själv har han en anspråkslös inställning till sin forskargärning:
–Jag går i pension nästa år, och kan ärligt säga att jag inte kunnat syssla med något roligare i livet. Forskning är det bästa som finns! It´s a blast!!
–Att ta det vi lärt oss i Australien till Sverige och Göteborg har hjälpt oss att förstå många allmängiltiga processer i havet. Det har varit mycket givande!
Och hur mår världshaven?
–Ganska dåligt. Men jag tröstar mig med att haven tycks ha en stor uthållighet, mycket större än miljöer på land. I Australien finns hårt trafikerade och förorenade hamnar där djurlivet är rikare än i många ostörda områden. Så det finns hopp!

För Oden mot ishaven

Mats Andersson, Sjöfartsverket, hedras för att ha varit den drivande kraften i att göra isbrytaren Oden till ett polarforskningens flaggskepp. Självklart har han också själv varit där:
–Jag besökte ishaven redan när jag arbetade inom shippingindustrin på 70-talet, och när jag skrev kontrakt för Odens expeditioner gjorde jag det på McMurdo-basen i Antarktis. Det är en fantastisk miljö.
Vad betyder Oden för svensk forskning?
–Mycket. Den är en plattform, byggd för forskningsändamål. Vi har arbetat hårt för att utveckla faciliteterna, med nya labb och ett helt nytt hus för att få bättre boende. Och så har vi ett av världens modernaste multibeam-lod, som ger 3D-mätningar på neråt 6 000 meters djup. Den är jag mycket stolt över!

Klimatet positivt trots allt

Hans von Storch, professor vid GKSS Forschungszentrum i Tyskland, är en av världens ledande klimatforskare och har ett stort engagemang i och för Institutionen för geovetenskaper. Han har också stort tålamod med enfaldiga frågor.
Herr von Storch, går det att säga någonting positivt om klimatet?
–Ja, till exempel att det gör livet möjligt på jorden, så att du och jag kan sitta här. Men jag antar att du syftar på klimatförändringarna? De är allvarliga, och måste tas på allvar. Tyvärr missbrukas klimathotet ofta i ideologiska syften, vilket försvårar debatten.
–Jag tror inte vi kan stoppa klimatförändringarna, än mindre backa dem. Utmaningen blir att mildra människans påverkan, och i det arbetet har Sverige och Göteborg några av de mest erkända forskarna. Jag gillar överhuvudtaget Göteborg! Det är en stad som inte lever på att det bor en kung här, utan som byggts av industrier och handel. Lite som Hamburg faktiskt!

Sputnik banade väg

David Pegg vid University of Tennessee är en världsledande atomfysiker och uppmärksammas för sitt samarbete med atomfysiker vid Institutionen för fysik, senast i ett projekt om negativa joner. Men på middagsbjudningarna hemma i USA har han fortfarande svårt att förklara vad han egentligen gör.
–Jag brukar säga att jag letar efter osynliga saker fast med speciella glasögon som ser mycket bra… Det är grundforskning, och den direkta nyttan för samhället kan vara svår att se. Ibland är jag avundsjuk på marinekologer och andra som gör saker för mänskligheten! Men lasern kommer från atomfysiken!
Hur bestämmer man sig för att ägna livet åt atomer?
–I mitt fall för att ryssarna skickade upp Sputnik och Europa i ren Sovjetskräck började skrika efter forskare. Jag var egentligen konstintresserad, men min morbror som var konstnär övertalade mig att låta bli. Nu har jag äran att ta emot denna doktorstitel, och det är väl ett kvitto på att jag valde rätt.
Och så är du leksing?
–Jag studerade i Leksand som ung, och har bott i Lund och rest lite överallt i Sverige. Jag är engelsman, men Sverige och Göteborg är som hemma för mig. Jag gillar fotboll, Avenyn, Nya Ullevi, IFK. Nacka Skoglund!

Forskarvärlden utan gränser

John J. Stegeman, Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts, USA, är sedan 1970-talet en frontfigur inom ekotoxilogi och hedras för sina insatser vid och för Zoologiska institutionen.
–Det är en stor ära förstås! Jag har jobbat med Göteborgs universitet i årtionden, och jag gillar den staden mycket bättre än Stockholm. Det är det som är så fantastiskt i forskarvärlden, att du kan jobba med människor överallt, utan gränser.
–Mitt forskningsområde intresserar sig för enzymer, där målet grovt sett är att förstå hur djur och människor anpassar sig till det hav av kemikalier, naturliga och onaturliga, som vi lever i. I det arbetet har samarbetet med framför allt professor Malin Celander varit viktigt och värdefullt.

Promotionshögtiden äger rum fredagen den 24 oktober. Promotor är Kristina Luthman, professor i kemi.

 

AV:
031-786 49 12

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//hedersdoktorer-pa-plats.cid840905?contentId=840905
Utskriftsdatum: 2019-03-25