Affärsmöjligheter för marin strömenergi i Bohuslän

Nyhet: 2015-08-12

Att utvinna energi ur havets strömmar har globalt sett en enorm potential. Men innan utrustningen placeras i de stora strömmarna och tidvattenszonerna behöver tekniken testas under lugnare förhållanden i så kallade testbäddar. Sådana förhållanden finns utanför Orust visar mätningar som Göteborgs universitet har gjort på uppdrag av Fyrbodals kommunalförbund.

Mätningarna gjordes perioden januari till mars vid två mätpunkter. En utanför Måseskär och en vid Svanesund.
– Våra mätningar visar att här finns strömhastigheter som är intressanta för en testanläggning. På svenska västkusten har vi dessutom hög kompetens inom den maritima sektorn, vilket inkluderar en omfattande marin forskning och forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet. Dessa faktorer tillsammans ger goda förutsättningar för kunskapsuppbyggnad runt branschen marin energi, menar Lars Arneborg, oceanograf vid Göteborgs universitet.
– En testbädd för teknikutveckling och innovation i strömmande vatten skulle göra Bohuslän till ett nav för utveckling av marin energi. Vi drar till oss företag och forskning vilket utvecklar näringslivet i vår region, förklarar Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg på Fyrbodals kommunalförbund.

På Orust kommun ser man potentialen att vara med och bidra till omställningen till fossilfri energi samtidigt som näringslivet utvecklas.
– Vi är skickliga på utveckling av teknik och att tillverka innovativa produkter i Sverige. Mätningarna visar att förutsättningarna finns här, så låt oss utnyttja detta och satsa på marin energiutveckling, säger kommunchef Jan Eriksson i Orust kommun.
– Det är viktigt att vi hoppar på tåget nu. Annars är risken stor att det blir som med vindkraften. Då var vi i Sverige långt framme med tekniken, men det var danskarna som gick vidare och skapade flera tusen arbetstillfällen. Vi vill nu att man från nationellt håll ser möjligheterna som finns för marin energiteknik, säger Karin Stenlund.

Rapporten ”Strömklimat vid två potentiella testbäddar för strömenergi vid Orust

För mer information kontakta

Karin Stenlund, Affärs- och miljöstrateg, Fyrbodals kommunalförbund. Telefon: 0522-44 08 68, Mobil: 0703-94 48 39 E-post: karin.stenlund@fyrbodal.se
Lars Arneborg, docent vid Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet Telefon 031- 786 28 86 E-post: lars.arneborg@marine.gu.se