Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

AI-metod utses till en av årets mest spännande upptäckter inom optikforskning

Nyhet: 2019-12-12

Optics & Photonics News har valt Saga Helgadottirs forskning om deep learning för partikelspårning som ett av årets viktiga genombrott.
– Detta har varit ett riktigt bra år för mig, forskningsmässigt. Min publicering som presenterar en ny AI-metod väckte mycket uppmärksamhet, säger Saga Helgadottir, doktorand vid institutionen för fysik.

Forskningsartikeln i fråga, som nu i december hamnat på Optics & Photonics News årsbästalista för 2019, identifierar ett nytt sätt att implementera neurala nätverk och maskininlärning för att spåra partikelrörelse och studera omgivande mikromiljöer.

Efter publiceringen i mitten av april kontaktades Saga Helgadottir av både nationell och internationell press för att kommentera upptäckterna. Hon har även blivit inbjuden att besöka forskargrupper utomlands samt var talare vid AI in Health and Health in AI -konferensen i Göteborg i november.

För närvarande samarbetar Saga Helgadottir med en grupp forskare vid Wallenberglaboratoriet. De utvecklar nya sätt att använda deep learning inom det medicinska området.

– Jag började mina doktorandstudier med att studera biohybrida mikrosimmare, men hamnade så småningom närmare artificiell intelligens och optik. Jag gillar det här området mycket, och den positiva responsen på min publicering tidigare i år har gjort det möjligt för mig att etablera mig inom AI-fältet.

Text: Carolina Svensson
Foto: Alessandro Magazzu.

Optics & Photonics News årsbästalista 2019>>
 
Saga Helgadottir’s bidrag>>

Pressmeddelande om forskningsresultaten från april 2019>>
 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?