Algolja som biobränsle ett framtida drivmedel

Nyhet: 2014-07-03

Fotograf: Josefine Sefbom

Samarbete gav vinst i Sveriges största tävling för den som vill utveckla sin affärsidé och starta företag. Forskare vid Göteborgs universitet har nu tillsammans med affärsutvecklare från Chalmers framställt en algolja som kan användas som biobränsle.

Swedish Algae Factory heter företaget som kammade hem vinsten i tävlingskategori Miljö & Energi nyligen i Venture Cup i Umeå. Forskarna i företaget har upptäckt en ny typ av alg som trivs optimalt i nordiska förhållanden och växer dygnet runt. Forskningsledare är marinbiologen Angela Wulff.

- Den här algen växer både dag och natt i kyligt klimat till skillnad från andra algarter som kräver höga temperaturer och mycket solljus, säger Angela Wulff, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Stort intresse från branschen

Redan är flera företag intresserade av produkten som än så länge framställs i småskalig produktion i samarbete med ett EU-projekt där Swedish Algae Factory tillsammans med samarbetspartner testar olika odlingsmetoder med bland annat biofilm och plastsystem.

- Alger tillsätts och odlas i odlingssystem. Vi häller i en mängd alger som förökar sig och tillväxer. Vi försöker minimera energitillförseln och använda så naturliga system som möjligt som solljus och befintlig temperatur, säger Angela Wulff.

Alger som drivmedel

Precis som alla växter tar algerna upp koldioxid men tillskillnad från andra drivmedel är nettoutsläppet av koldioxid noll.

- Vi släpper ut för mycket koldioxid och transportsektorn är största boven. Alger passar dessutom in i dagens infrastruktur, växer snabbt och konkurrerar inte med odlingsbar mark, säger Angela Wulff.

Avfallsvatten kan användas i processen och som en bonus renas avfallsvatten, kisel produceras och alger blir i slutändan råolja och drivmedel.

Anders Torstensson och Mikael Hedblom, båda vid Göteborgs universitet, står tillsammans med Angela Wulff för forskningen i Swedish Algae Factory. Affärsutvecklare är Hannes Livian och vd Sofie Allert, båda nyligen examinerade mastersstudenter från Chalmers.

Angela Wulff, Institutionen för biologi och miljövetenskap
Tel: 031-786 2628 , E-post: angela.wulff@bioenv.gu.se