Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andra resebrevet: "Våra experiment expanderar"

Nyhet: 2015-02-10

Här syns det tydligt vilka fantastiska syreproducenter alger är.

De senaste dagarna har varit mer dramatiska än vi önskat. Vi har haft besök av en delegation från den argentinska regeringen med deras forskningsminister i täten.

Forskningsministern betonade vikten av internationellt samarbete där vi två svenskar omnämndes som ett exotiskt inslag från norr.

Innan delegationen hunnit lämna basen förlorade vi en av våra argentinska forskningskollegor som hastigt avled. Allt har hanterats väldigt professionellt och med stor värdighet. Vi har alla befunnit oss i ett chocktillstånd men nu ska arbetet återgå till det normala igen.

Våra experiment expanderar och i dag inleder vi en studie av hur mikroskopiska alger hanterar den temperaturökning som är särskilt framträdande just på antarktiska halvön. På fotona syns det tydligt vilka fantastiska syreproducenter de är. Alla bubblor är syrgas som bildats genom fotosyntesen. På närbilden, tagen genom stereolupp, syns också fina trådar som är bildade av slem som producerats av kiselalger och cyanobakterier. Detta slem binder ihop mattorna och stabiliserar sedimentet.

Sist men inte minst så har vi en fantastisk utsikt. Två pälssälar med glaciären i bakgrunden. Vi har det bra här!

Hälsningar från
Angela Wulff och Anders Torstensson

Foto:Angela Wulff och Anders Torstensson
 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Erika Hoff|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?