Använder matematik för att förstå åldrandet

Nyhet: 2014-12-19

Tre frågor till Marija Cvijovic, som antagits som oavlönad docent i biomatematik vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet.

1) Hur ser du på utmärkelsen?

Den gör mig glad. Det är många timmars forskning som sammanfattas i denna utmärkelse. Den är ett bevis på att man gör bra saker, både som forskare och som lärare. Att jobba på universitetet ger en unik möjlighet att kombinera ledande forskning med det viktiga uppdraget att utbilda studenter och därmed göra avtryck i samhället.

2) Vad handlar din forskning i huvudsak om?

Min forskning fokuserar på utveckling av nya matematiska modeller för att djupare förstå åldrande och åldersrelaterade molekylära processer samt dess konsekvenser för åldersberoende sjukdomar. Matematisk modellering av komplexa biologiska fenomen och sjukdomar har blivit en grundläggande strategi för att kombinera, tolka och analysera den stora mängd samlad data som samlats in i olika biologiska undersökningar.

Allteftersom cellen åldras, samlas proteinaggregat som visats vara en orsakande faktor i många åldersrelaterade sjukdomar som Alzheimers. Vi utvecklar modeller på både singelcell- och populationsnivå för att undersöka mekanismen för ackumulering och bevarandet av aggregerade proteiner.

3) Hur kan din forskning användas av samhället?

Åldrande är en process som förundrat människor sedan urminnes tider. Målet med forskning kring åldrande är att ge gamla människor ett friskare liv. Redan idag finns det indikationer på att vi inte bara lever längre, utan att vi dessutom mår bättre längre, någonting hälsoexperter refererar till som, kompression av morbiditet, vilket innebär att de flesta av oss inte kommer uppleva åldersrelaterade sjukdomar förrän de sista åren.

På lång sikt bidrar min forskning till att förebygga, diagnostisera och behandla åldersrelaterade sjukdomar som ger oss en generation som kan njuta av livet trots hög ålder.

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08