Årets Nobelpris i fysik för teoretisk forskning kring Higgspartikeln

Nyhet: 2013-10-08

Årets Nobelpris i fysik går till engelsmannen Peter Higgs och belgaren François Englert för förutsägelsen av Higgspartikeln.

Det är nästan femtio år sedan som teoretikerna Peter Higgs och François Englert kom fram till att Higgspartikeln måste finnas, men det är bara ett år sedan som experiment vid partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz, visade att den faktiskt finns.

Higgspartikeln kan populärt beskrivas som en av orsakerna till att materiens minsta byggstenar har olika massa.

- Det är verkligen ett välförtjänt pris. Man har haft en modell, standardmodellen, för hur elementarpartiklar växelverkar, men fram tills nu har man saknat den pusselbit som var Higgspartikeln, säger Klavs Hansen, forskare och universitetslektor, vid institutionen för fysik, Göteborgs universitet.

Sommaren 2012 meddelade fysikcentret CERN att man hade upptäckt en ny partikel som liknade Higgspartikeln. Men det var först i våras det fastslogs att det med all sannolikhet var just Higgspartikeln.

- Så nu har man färdigställt den teorin man började skapa i början av sextiotalet. Utan Higgspartikeln hade standardmodellen inte varit den fantastiska modell den faktiskt är, säger Klavs Hansen.

För kommentarer till Nobelpriset i fysik kontakta: Klavs Hansen, universitetslektor, vid Institutionen för fysik: 031- 786 91 39 eller 0702-48 14 23, klavs.hansen@physics.gu.se

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2018-09-11