Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

De löser deckargåta i Upptäckarklubben

Nyhet: 2017-06-01

Delar av gruppen i Upptäckarklubben med diplom. Foto: Caroline Adiels.

Under vårterminen har barnen i Upptäckarklubben inte bara fått experimentera i naturvetenskap, utan de har också fått lösa ett brott. Och på avslutningsdagen avslöjades tjuven.

Det är terminsavslutning för naturvetenskapliga fakultetens Upptäckarklubb. Närmare trettio fjärde- och femteklassare sitter i grupper i ett stort klassrum på Geovetarcentrum. Barnen böjer huvudena över bevismaterial i den deckargåta de har fått i uppgift att lösa. Framme vid tavlan står deras ledare Caroline Adiels, till vardags forskare och lärare på institutionen för fysik. Det är hon som med hjälp av tre lärarstudenter vid Göteborgs universitet vägleder barnen.

Upptäckarklubben vänder sig till elever som går i årkurs 4 eller årskurs 5. Klubben träffas varannan tisdag eftermiddag. Under träffarna lär barnen sig om olika naturvetenskapliga fenomen och gör experiment.

– Idag är det avslutning och det ska vi fira med glass och så ska vi få svaret på vår deckargåta, säger Caroline Adiels.

Jämför misstänkta med bevis

Vid ett av bord sitter en grupp med två tjejer och tre killar. De är djupt försjunkna i en text som beskriver en stöld och som återger de åtta misstänkta personernas olika alibi för brottet.

Emelie Grimby, som går i femman på Nya Varvets skola, pekar på en lista som gruppen skrivit ihop. Där finns namn på de åtta misstänkta. Barnen har sorterat dem i misstänkta och icke-misstänkta utifrån ledtrådar de fått. Alma Söderstam, som går i fyran på Skånhällaskolan, visar upp ett texthäfte.

– Här står det en massa om de misstänkta, vad de gjorde den dagen brottet inträffade. Och så har vi fått olika ledtrådar, plastpåsar med olika saker i. Vi har till exempel fått en sko med avtryck som vi ska jämföra med skostorleken och skoavtrycket från skon på brottsplatsen, säger Alma och håller upp en sliten gympasko.

– Passar skon med den från brottsplatsen så är den personen ännu mer misstänkt, tillägger hon.

Andra ledtrådar barnen fått är ett uppbrutet lås från kassaskåpet där stölden begicks, en rostig nyckel till rummet där kassaskåpet stod, och kvitton med fingeravtryck på, som hittats på brottsplatsen.

Lyckas lösa brottet tillsammans

– Det här är svårt så klart, men det är en utmaning, säger Moses Hedendahl, som går i fyran på Freinétskolan Bild & Form. Han tycker att det är väldigt kul att vara med i Upptäckarklubben, precis som gruppkompisen Sebastian Selden, som går i fyran på The English School.

– Vi har inte riktigt ännu klurat ut vem som är den skyldige, säger Sebastian. Men Noam Gabay, som går i femman på Franska skolan, tror att det kan vara en kille som heter Martin som är en av de åtta misstänkta.

Så jobbar gruppen vidare med bevisen; de jämför DNA från fingeravtryck på kvitton som hittats på brottsplatsen och de studerar skoavtryck.

Barnen landar i att det inte alls kan vara Martin som är tjuven, utan snarare har stölden utförts av en annan misstänkt, en kvinna som heter en Lydia. Och det visar sig att de har rätt.

– Det här är superkul! Förutom att det är tråkigt att det är sista gången på Upptäckarklubben idag, säger Emelie.

Avslutningsfika med glass, guldmedalj och diplom blir plåster på såret.

Idag öppnar anmälan till höstens Upptäckarklubb. Sista anmälningsdag är 16 juni. Vid stort intresse kommer platserna att lottas ut. Besked om plats ges under vecka 25.

Läs mer om klubben och anmälan>>

Kontakt:
Caroline Adiels, klubbledare
Tel: 031-786 9123
E-post: caroline.adiels@physics.gu.se

Foto:
Delar av gruppen i Upptäckarklubben med diplom.
Gruppen fr vänster Emelie, Noam, Moses, Sebastian och Alma.
Med medalj fr vänster Molly Krancher Persson, Agnes Olsson
Äter glass, fr vänster Sigrid Silfver, Ylva Harengerd.
 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?