Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En luftfarkost i miljöns tjänst

Nyhet: 2013-05-23

Europeiska forskare samarbetar i projektet PEGASOS där zeppelinaren med samma namn flyger från plats till plats och samlar in data från atmosfären på vägen. PEGASOS landade nyligen i Hyytiälä i Finland där Anna Lutz från Göteborgs universitet var på plats.

- Det var första gången jag såg en Zeppelinare och det var jättehäftigt!

Anna Lutz är tillsammans med andra forskarkollegor stationerad i Hyytiälä under fem veckor. Här finns en mätstation och forskarna ska jämföra atmosfäriska data från marknivån med data insamlat av zeppelinaren högre upp i atmosfären.

- Vi mäter luften på marknivå och kan sedan jämföra våra mätningar med zeppelinarens data och får en uppfattning om hur det ser ut högre upp i atmosfären, säger Anna Lutz, forskarstuderande vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet.

Miljöfarkost på resa

Zeppelinaren PEGASOS utgick för fem veckor sedan från Friedrichshafen i södra Tyskland och fortsatte därefter norrut mot de nordiska länderna. Genom att mäta olika halter i atmosfären, som till exempel koldioxid och halter av partiklar i atmosfären på olika platser, får forskarna en uppfattning om hur utsläpp från mänsklig aktivitet ser ut och hur dessa påverkar miljön.

Halterna på mera avlägsna platser, i så kallad ”bakgrundsluft”, jämförs med halterna i tätorter där den mänskliga påverkan är stor.

- I bakgrundsluften över utvalda skogsområden tittar vi på de rent biogena partiklarna, som till viss del alltid bildats utan mänsklig påverkan, från vegetationen och sedan jämför vi med mätdata från andra områden, säger Anna Lutz.

Alla data analyseras för att sedan användas i olika klimatmodeller.

- Vi vet rätt mycket om koldioxidutsläpp men den stora frågan är hur partiklar i atmosfären lokalt kan påverka om det blir kallare eller varmare, säger Anna Lutz.

Zeppelinaren är bara en del av ett större miljöprojekt där 14 europeiska länder plus Israel deltar. Slutmålet är att kunna påverka politiska beslut för att få bättre luftkvalitet.

Kontakt:
Anna Lutz, Inst för kemi och molekylärbiologi
Mobil: 0723-29 86 10
E-post: anna.lutz@chem.gu.se

Foto: Anna Lutz

 

 

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?