Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Europeisk satsning kartlägger växthusgaserna

Nyhet: 2015-11-20

Leif Klemedtsson förevisar ICOS-stationen i Lanna för bland andra rektor Pam Fredman vid ett besök sensommaren 2013. Lanna är en av stationerna i ICOS ERIC.

Den 20 november 2015 etableras ICOS ERIC officiellt i Bryssel, ett av hittills tolv stora EU-gemensamma forskningsbolag. Därmed tas ett organiserat samlat grepp för att kartlägga växthusgaserna i Europa.
– Vi behöver ett övervakningssystem för att granska effektiviteten i våra klimatinitiativ. ICOS är svaret på det, säger Anders Lindroth, professor i naturgeografi vid Lunds universitet och föreståndare för den svenska delen av ICOS.

För att förstå och bekämpa klimatförändringarna behövs mer kunskap om hur växthusgaser flödar mellan mark, vatten, vegetation och atmosfär, både i de naturliga cyklerna och genom utsläpp från antropogena källor. ICOS är ett nätverk av mätstationer som har byggts upp för att kartlägga dessa flöden i Europa och närliggande områden.

I dag finns det totalt 95 mätstationer i nio länder. ICOS kommer att ge en förståelse för hur ekosystemen fungerar på olika platser och under olika klimatförhållanden. Forskarna kommer också kunna se om växthusgaserna kommer från fossila bränslen eller inte.

Göteborgs universitet ansvarar för ICOS-infrastrukturen vid Lanna fältstation (som tillhör SLU). Vid Lanna mäts samtliga växthusgaser som kommer från jordbrukssystem.

– Denna infrastruktur är den enda jordbruksstationen norr om Tyskland, säger Leif Klemedtsson, professor på institutionen för geovetenskaper, som leder arbetet vid stationen.

Fritt tillgängliga mätningar

I och med bildandet av en så kallad ERIC (European Research Infrastructure Consortium) har länderna som deltar i ICOS förbundit sig att långsiktigt bidra till forskningssatsningen. När alla delar är på plats i hela ICOS kommer data från alla mätningar att vara fritt tillgängliga via en dataportal, Carbon Portal. Det kommer också att finnas årssammanställningar, kartor över utsläpp och upptag av växthusgaser och annat material som är lättillgängligt för beslutsfattare och politiker.

– Att kunna ge forskarna tillgång till samordnade mätningarna av kolflöden över Europa kommer ha mycket stor betydelse för vår förståelse av hur vårt agerande påverkar klimatet och då särskilt betydelsen av olika markanvändning. Detta är fortfarande en stor osäkerhet i klimatmodellerna. Sedan är det ju särskilt spännande att vi lyckades få ICOS fönster mot omvärlden, Carbon Portal, placerad i Lund, menar Magnus Friberg, Vetenskapsrådet.

Vetenskapsrådet är huvudsaklig svensk finansiär och bidrar till ICOS Sweden, Carbon Portal samt medlemskapet i ICOS ERIC, där Vetenskapsrådet också representerar Sverige och de svenska forskarnas intressen.

Invigningen av IOCS ERIC kommer att hållas i Bryssel på tisdagen den 24:e november. ICOS ERIC etableras med åtta medlemsländer: Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge, Sverige och Finland, som är värdland för ICOS ERIC, samt Schweiz som för närvarande har en ställning som observatörsland. ICOS kommer också att finnas på plats i Nordiska Paviljongen under ett sidoevent i samband med COP21 i Paris den 1 december.

Kontakt

Leif Klemedtsson
Ansvarig för arbetet vid ICOS station i Lanna
leif.klemedtsson@gvc.gu.se, 031-786 2632

Maj‐Lena Linderson
Vetenskaplig koordinator för ICOS Sweden, Lunds universitet
scientific.coordinator@icos‐sweden.se, 0725-53 36 82

Fakta om ICOS

ICOS (Integrated Carbon Observation System) bildades 2008 och är ett nätverk av 95 mätstationer i 9 europeiska länder för studier av växthusgaser. Genom ICOS nätverk av mätstationer kan utbytet av växthusgaser mellan atmosfär och jordytan mätas på ett standardiserat sätt, det vill säga att alla mätningar utförs och data samlas in på likadant sätt, vilket ger möjligheten att jämföra data på ett sätt som inte har kunnat göras tidigare.
ICOS Sweden har totalt tio mätstationer på sju platser från norr till söder. Lunds universitet är värd för ICOS Sweden, där också universiteten i Göteborg, Stockholm och Uppsala samt SLU och Polarforskningssekretariatet medverkar. Läs mer om ICOS

AV:

Artikeln publicerades först på: gvc.gu.se

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?