Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Europeiskt samarbete för hållbart hav

Nyhet: 2013-05-22

Nu kommer den europeiska allmänhetens beteenden och attityder kring havet att kartläggas för att man i framtiden ska kunna påverka åtgärder och beslut. I Sverige är det Göteborgs universitet som, vid två tillfällen, bjuder in allmänheten till diskussioner om havet.
Havet är en viktig resurs för den europeiska allmänheten, trots det vet forskarna ytterst lite om människors kunskaper och attityder till havet.

- Det är bara genom medborgarnas deltagande som vi kan utforma gemensamma insatser som bemöter allmänhetens problem och prioriteringar när det gäller en hållbar användning av havet, säger Géraldine Fauville, projektledare för EU-projektet ”Sea for Society” (SFS) på Göteborgs universitet.

Ungdomar diskuterar om havet

Som en del i projektet samlas nu 22 ungdomar två helger i Kristineberg, på Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Fiskebäckskil, för att diskutera om havet. Deltagarna är mellan 18 och 28 år och bosatta i Västra Götalandsregionen. Liknande diskussioner kommer att hållas i ytterligare åtta europeiska länder: Norge, Polen, Irland, Portugal, Frankrike, Italien, Spanien och Grekland.

- Det är viktigt att man samarbetar över nationsgränserna för att ta hand om en gemensam resurs som havet. De nationella gränserna betyder inte så mycket när man pratar om ett hållbart hav eller ett havsvänligt samhälle. Därför är det viktigt att arbeta på en europeisk nivå, säger Géraldine Fauville.

Kartlägga kunskaper om havet

Syftet med kartläggningen är att förstå och fånga allmänhetens kunskaper, attityder, värderingar och beteenden kring havet och sedan identifiera kunskapsbristerna och föreslå hur luckorna kan fyllas. Målet är att skapa nya gemensamma värderingar för framtida åtgärder och beslutsfattande, vilket förhoppningsvis leder till en hållbar europeisk havsmiljö.

Havet är en viktig resurs för den europeiska allmänheten, trots det vet forskarna ytterst lite om havet.

- Människor har besökt månen och dykt ner i havets djup på olika platser i världen, men det är faktiskt bara fem procent av havsbotten som har observerats av det mänskliga ögat. Kanske vet vi för lite om havet för att hantera det på rätt sätt? Vi kanske sätter vår egen överlevnad på spel, säger John Joyce, den irländska representanten för SFS.

Sea for Society är ett 3,5-årigt projekt som finansieras av EU med 4,26 miljoner euro (ca 35 miljoner kronor).

Ungdomarna möts i Kristineberg följande helger: 24-26 maj och 14-16 juni.

För mer information:
Géraldine Fauville, Inst för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Tel: 031-786 9518, geraldine.fauville@loven.gu.se

Susan Gotensparre, Inst för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet
Tel: 031-786 9533, susan.gotensparre@gu.se

Läs mer om Sea for Society:
http://seaforsociety.eu
http://seaforsociety--sverige.blogspot.se/

AV:

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?