Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Expedition i Sydafrika, resebrev 1: "Varje kilometer hittar vi nya växter"

Nyhet: 2016-08-26

Följ med Alexandre Antonelli, professor i systematik och biodiversitet, på expedition i Sydafrika. I hans första resebrev har han och hans kollegor nått "botanisternas Mecka".

”Har du sett denna? Helt sanslöst!” säger min doktorand Camila Duarte och pekar på en vacker, vitblommig korgväxt som bildar täta kuddar på bergssluttningen där hon dagen innan satte upp insektsfällor. Just familjen korgblommiga växter, dit prästkragar och maskrosor hör, är enormt artrik här i Sydafrika.

Från bilen såg inte bergen så speciella ut – många gröna kuddar på rödaktig mark, vilket förde tankarna till Medelhavet. Men när jag sedan klev ut började hjärtat slå fort – variationen av livsformer var oslagbar, och allt jag såg var nytt för mig. Jag bestämde mig för att fotografera varje art jag hittade, men det gick flera timmar utan att jag blev klar. Och då hade jag ändå bara förflyttat mig knappt 50 meter från bilen.

Så började min erfarenhet i botanisternas Mecka, Kap-området. Det är ett ekosystem som varit i stort sett isolerat från resten av världen i miljontals år, där öknar och savanner norr och öster om Kap lett till att växterna och djuren hunnit utveckla märkliga och talrika anpassningar.

Varje jordmån och fuktighetsgrad hyser sin egen biologiska mångfald, och i takt med att vi färdades norrut såg vi tydligt hur växtligheten ändrades för varje kilometer. Trots att forskare från hela världen lockats hit för att studera olika växt- och djurgrupper så är det inte ovanligt att man hittar helt nya arter för vetenskapen även idag.

Dagen efter besökte vi den nybildade nationalparken Knersvlakte, där stora vita fläckar täcker delar av bergen. Det är samlingar av kvarts, som till synes verkar vara helt sterila. Men bland de olivstora stenarna upptäcker vi snart allt fler små, köttiga klumpar – suckulenter!

Dessa ”levande stenar” är idag populära krukväxter som går att hitta även på Ikea, men vilken häftig upplevelse att se dem här i sin naturliga miljö! I dag fortsätter vi norrut mot Namibia för att besöka Namaqualands Nationalpark.

Här har vi samlat alla resebrev från Alexandre Antonellis expedition i Sydafrika

AV: Alexandre Antonelli. Foto: Alexandre Antonelli.

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?