Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Expedition i Sydafrika, resebrev 2: "Livet hänger på en skör tråd"

Nyhet: 2016-08-29

Professor Alexandre Antonelli och hans kollegors expedition i Sydafrika fortsätter - nu har de nått nationalparken Richtersveld, vars kargiga landskap brukar jämföras med planeten Mars.

Måndag 29 augusti. Vi går upp klockan 05:30, och kastar oss i bilen för att komma iväg så tidigt som möjligt. Dagarna är korta, avstånden stora och det är mycket vi vill se. Frukosten får denna dag bestå av det vi hittade för två dagar sedan när vi såg den sista affären: några ledsna bananer, vatten, och biltong, små torkade köttstrimlor.

Det är kallt och mycket dimma längs kusten, men så fort vi svänger österut mot öknen försvinner både kylan och fuktigheten. Vi kommer in i nationalparken Richtersveld, ett ökenlandskap med höga berg av lösa stenar som ofta jämförs med planeten Mars yta. Orangefloden, som här utgör Sydafrikas norra gräns mot Namibien, genomkorsar öknen och är den enda synliga vattenkällan inom många mils avstånd. Här når temperaturen 50°C på sommaren och regn är ett sällsynt fenomen.

Det är svårt att förstå hur en sådan torr och stenig miljö kan hysa en sådan stor biologisk mångfald. Här finner man världens största rikedom av suckulenta växter – nästan 5000 arter – förutom många arter av ödlor, insekter, fåglar och däggdjur. Många djur dricker inget vatten alls, utan får tillräckligt med vätska av att beta på växtligheten.

Växterna i sin tur försvarar sig med hjälp av kraftiga taggar eller giftig mjölksaft. Livet går på sparlåga, och växter som ’halvmansträdet’ Pachypodium namaquanum (se fotot till höger) växer bara ett par millimeter varje år.

Att Namafolket kunnat överleva här i över 2000 år är likaså en oerhörd bedrift som mestadels beror på deras stora naturkunskap. På kvällen återvänder vi till hotellet på kusten. Det blir åter kyligt och fuktigt, och tillgången på vatten ger en tryggande och behaglig känsla.

Här har vi samlat alla resebrev från Alexandre Antonellis expedition i Sydafrika

AV: Alexandre Antonelli. Foto: Alexandre Antonelli.

Kontaktinformation

Carina Eliasson, pressinformatör

Besöksadress:
Guldhedsgatan 5A

Telefon:
031-786 98 73

Naturvetenskap/GU på Twitter

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

 Twitter  Youtube  Instagram    Facebook

Sidansvarig: Tanja Thompson|Sidan uppdaterades: 2017-12-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?