Fågelfamiljen astrilders släktträd nu rekonstruerat

Nyhet: 2020-03-10

Sex fåglar som representerar huvudgrenarna för astrilderna.

Släktträdet med representanter för de sex huvudgrenarna.

Nu har forskare vid Göteborgs och Uppsala universitet publicerat den hittills mest omfattande studien av släktträdet för fågelfamiljen astrilder (Estrildidae). Gruppen omfattar några av de mest populära burfåglarna.

Drygt 80 procent av världens cirka 145 arter av astrilder har analyserats med hjälp av DNA.

Rödkindad fjärilsfinkDen nya studien drar slutsatsen att den gemensamme förfadern till astrilderna levde för ungefär 11 miljoner år sedan.

Svarthuvad munia– Släktträdet i denna artikel kan därför användas som grund för många framtida studier av dessa fåglar, som utvecklats i olika miljöer i olika världsdelar, under en period i jordens historia där stora variationer i klimat lett till att skogar och savanner omväxlande ökat och minskat, säger forskaren Urban Olsson vid Göteborgs universitet, som är huvudförfattare bakom studien.

Omtyckta burfåglar

Astrilderna är små fröätande fåglar som förekommer naturligt i Afrika, södra Asien och Australien. Gruppen omfattar några av de mest omtyckta burfåglarna, exempelvis zebrafink, risfågel och olika arter av astrilder, amadiner, amaranter, fjärilsfinkar och munior.

Zebrafinken är flerfärgad och vitprickig– Zebrafinken, som förekommer vilt i Australien och delar av Indonesien, är en av världens mest välstuderade fågelarter och har beskrivits som en ”supermodell”. Den var den andra fågelarten, efter tamhönan, vars hela arvsmassa kartlades 2010.

Den nya studien stöder tidigare förslag att australiska och indonesiska zebrafinkar bör betraktas som två olika arter.

Författarna föreslår att familjen astrilder delas in i sex underfamiljer: Amandavinae, Erythrurinae, Estrildinae, Lagonostictinae, Lonchurinae and Poephilinae, med vardera två till tio släkten. Ett antal arter föreslås också få nya släktnamn jämfört med de namn som traditionellt använts.

Artikeln:Olsson, U. & Alström, P. 2020. A comprehensive phylogeny and revised classification of the waxbills (Aves: Estrildidae). Molecular Phylogenetics and Evolution 146: 106757. (https://doi.org/10.1016/j.ympev.2020.106757) Fritt tillgänglig (Open Access).

Professor Urban Olsson, institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet. Epost: Urban.olsson@bioenv.gu.se. Tel: +46 73 670 18 22

Professor Per Alström, institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet. Epost: per.alstrom@ebc.uu.se. Tel: +46 70 454 69 65

Foto:
Släktträdet med representanter för de sex huvudgrenarna, som föreslås betraktas som underfamiljer. Från vänster till höger: mörkröd amarant, Amaranter, Lagonostictinae (Alan Manson); röd tigerfink, tigerfinkar, Amandavinae (Vijay Cavale); helenaastrild, astrilder, Estrildinae (Juan Emilio); fjällig munia, munior, Lonchurinae (Yathin S. Krishnappa); långstjärtad astrild, gräsfinkar, Poephilinae (J.J. Harrison); gouldamadin, amadiner, Erythrurinae (Martin Pot).
(Pictures through Wikipedia Creative Commons (https://creativecommons.org/licenses/by-sa; licenses 2.0, 2.5, 3.0 and 4.0)

Rödkindad fjärilsfink Uraeginthus bengalus Kenya. © Per Alström

Svarthuvad munia Lonchura atricapilla atricapilla Myanmar. © Urban Olsson

Zebrafink Taeniopygia guttata Jim Bendon from Karratha, Australia / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0). https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taeniopygia_guttata_-Karratha,_Pilbara,_Western_Australia,_Australia_-male-8_(2).jpg

Fotona får användas fritt med angivande av fotografernas namn.

Sidansvarig: Kasper Holgers|Sidan uppdaterades: 2019-07-18